Köménymagos leves hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma
2 tk köménymag
2 ek liszt
olaj
petrezselyem
1 tk pirospaprika
1 tojás – nem kötelező
1 dl tej – elhagyható
Köménymagos leves elkészítése:
Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, rakjuk egy nagyobb zománcozott edénybe, szórjunk rá egy csipet sót, adjunk hozzá 2 teáskanál köménymagot, és 3 evőkanál olajon dinszteljük pár percig.
Utána tegyünk hozzá 2 evőkanál lisztet, és élénk tűzön pirítsuk zsemleszínűre.
Amikor a rántás átforrósodott, szórjunk rá egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, majd vegyük le a tűzről, és tegyünk bele 1 mokkáskanál fűszerpaprikát. Ha langyosra hűlt, lassan engedjük fel 1,3 liter vízzel, adjunk hozzá 1 kávéskanál sót, és időnként megkeverve forraljuk fel.
(Ennél a pontnál dönthetünk: Átszűrhetjük egy másik tálba a levesünket, amennyiben nem szeretjük az apró hagymadarabokat evés közben, de folytathatjuk tovább ugyanabban az edényben is)
Ha nem szeretjük a tojásos változatot, nem kötelező a következő művelet sem.
Ezután verjünk fel 1 egész tojást, és keverjük bele a forró levesbe. A keverést mindaddig folytassuk, amíg a tojás egyenletesen szét nem oszlik a fûszeres lében. Végül fõzzük még kb. 5 percig, amíg a tojásfehérje megfő.
(Hozzáönthetünk egy deciliter tejet, azzal is forralhatjuk. Ettől lágyabb ízű, krémesebb hatású lesz.
Melegen, pirított zsemlekockával tálaljuk.
A zsemlekockát csak a tálalásnál tegyük hozzá, ne keverjük bele, mert hamar elázik. Hűtőszekrényben tároljuk.
0 hozzászólás