Köménymagos leves hozzávalók:

1 kisebb vöröshagyma

2 tk köménymag

2 ek liszt

olaj

petrezselyem

1 tk pirospaprika

1 tojás – nem kötelező

1 dl tej – elhagyható

Köménymagos leves elkészítése:

Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, rakjuk egy nagyobb zománcozott edénybe, szórjunk rá egy csipet sót, adjunk hozzá 2 teáskanál köménymagot, és 3 evőkanál olajon dinszteljük pár percig.

Utána tegyünk hozzá 2 evőkanál lisztet, és élénk tűzön pirítsuk zsemleszínűre.

Amikor a rántás átforrósodott, szórjunk rá egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, majd vegyük le a tűzről, és tegyünk bele 1 mokkáskanál fűszerpaprikát. Ha langyosra hűlt, lassan engedjük fel 1,3 liter vízzel, adjunk hozzá 1 kávéskanál sót, és időnként megkeverve forraljuk fel.

(Ennél a pontnál dönthetünk: Átszűrhetjük egy másik tálba a levesünket, amennyiben nem szeretjük az apró hagymadarabokat evés közben, de folytathatjuk tovább ugyanabban az edényben is)

Ha nem szeretjük a tojásos változatot, nem kötelező a következő művelet sem.

Ezután verjünk fel 1 egész tojást, és keverjük bele a forró levesbe. A keverést mindaddig folytassuk, amíg a tojás egyenletesen szét nem oszlik a fûszeres lében. Végül fõzzük még kb. 5 percig, amíg a tojásfehérje megfő.

(Hozzáönthetünk egy deciliter tejet, azzal is forralhatjuk. Ettől lágyabb ízű, krémesebb hatású lesz.

 

Melegen, pirított zsemlekockával tálaljuk.

A zsemlekockát csak a tálalásnál tegyük hozzá, ne keverjük bele, mert hamar elázik. Hűtőszekrényben tároljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 0 perc