Korpacibere hozzávalók:
500 g búzakorpa
300 g kukoricaliszt
egy pohár kovász vagy 20 g élesztő
egy citrom
2-3 szelet barna kenyér
Korpacibere elkészítése:
Használj 5-6 literes zománcozott agyagedényt. Tedd bele a búzakorpát, a kukoricalisztet, valamint a kovászt vagy a sörélesztőt. Ezt követően töltsd tele az edényt fővő vízzel, majd tartsd meleg helyen.
Amint kihűlt, adj hozzá egy felszeletelt citromot (héjával együtt), illetve 2-3 szelet barna kenyeret. Tetszés szerint akár meggylevelet, zellert, petrezselymet és lestyánt is adhatsz hozzá a különlegesebb aroma érdekében. A fermentálódás során keverd meg naponta kétszer (reggel és este) a korpaciberét egy hosszab nyelű fakanállal. Ne felejtsd el néha megkóstolni, és ha már elég savanyú, helyezd egy hűvösebb helyre, hogy kitisztulhasson. Miután elkészült, töltsd ki a ciberelevet néhány befőttesüvegbe, majd helyezd egy hűvös helyre. Mindenképp tartsd meg a kovászt (az edény aljára leülepedett korpát) is. Amikor a korpacibere elfogyott, önts forró vizet a kovászra, hogy kitisztuljon; töltsd befőttesüvegbe az új adag ciberelevet. Ezt a műveletet háromszor végezheted el.
Megjegyzés: A korpaciberét nem szabad a kovászon hagyni, hanem külön kell tölteni, mert keserűvé válhat.
Ciberelevesek készítéséhez, valamint fogyókúrás üdítők készítéséhez is alkalmazhatod. Biztosítja a B- és P-vitaminok bevitelét.
0 hozzászólás