Körtebefőtt hozzávalók:
befőzni való körte
cukor vagy édesítőszer
szegfűszeg
darabos fahéj
citromlé
Körtebefőtt elkészítése:
A körtebefőtthöz megmossuk a körtéket és cikkekre vágjuk.
Egy tálba vizet teszünk, öntünk bele citromlevet, ebbe rakjuk a körtét, hogy ne barnuljon meg.
A kimosott üvegek aljára szegfűszeget (2-3 db) és darabos fahéjat teszünk, majd az üveget félig rakjuk körtével.
Rászórjuk a kristálycukrot (8 dl-es üvegekhez 4 evőkanál), majd telerakjuk körtével.
Feltöltjük az üvegeket hideg vízzel, a tetejére késhegyni szalicilt szórunk, folpack fóliával fedjük le, és rázárjuk a tetejét.
Magasabb szélű edénybe újságpapírt teszünk, belerakjuk az üvegeket 3/4 részig töltjük hideg vízzel, majd befedjük egy vizes konyhai törülközővel.
A tűzre tesszük, főzéstől számítva 10 percig főzzük.
Utána a körtebefőttet levesszük a tűzről, letakarjuk pléddel és 24 óráig állni hagyjuk, míg teljesen ki nem hűl.
Utána az üvegeket megtörölgetjük és végleges helyére tesszük.
A körtebefőtt cukor helyett édesítőszerrrel is készíthető.
Más gyümölcsöt is el lehet így tenni, a savanyúbbak több cukrot igényelnek.
0 hozzászólás