Lekváros stíriai metélt hozzávalók:
40 dkg túró
15 dkg liszt
2 dl tejföl
12 dkg porcukor
5 tojás
5 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
kevés zsemlemorzsa
só
Lekváros stíriai metélt elkészítése:
Az áttört tehéntúrót összegyúrjuk a liszttel, 2 tojással, 1 dl tejföllel és 5 dkg porcukorral. Egy pici sót is adunk hozzá, ami jól kihozza az édes ízt. Ezeket a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd amikor megfelelő állagú tésztát kapunk, akkor kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és fél centiméter széles metéltre vágjuk.
Ezután a tésztát sós vízben kifőzzük. 3 tojást szétválasztunk, és a sárgájukat összekeverjük a vajjal, 1 dl tejföllel, 5 dkg porcukorral, majd kevés reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral és egy csipet sóval ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a mazsolát és a 3 tojás habbá vert fehérjét. Ezután belekeverjük a kifőzött metéltet.
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd beletesszük a tésztát. A tetejét elsimítjuk, és forró sütőben kb. 40 percig sütjük.
A desszertet vaníliás porcukorral meghintve vagy rumos baracklekvárral tálaljuk.
0 hozzászólás