Linzer – tojás nélkül hozzávalók:
Körül-belül 20 darab linzerhez (szaggató formától függően)
tésztához:
30 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
12,5 dkg vaj
0,5-1 dl víz
1 teáskanál fahéj
töltelékhez:
lekvár tetszés szerint (házi)
Linzer – tojás nélkül elkészítése:
1. a tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk (aprító géppel egyszerűbb) a vajjal, majd a vizet apránként adagolva (nem biztos, hogy felveszi az 1 dl-t, ez liszt függő) lágy, de gyúrható tésztát készítünk, melyet fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta) hűtőbe tesszük 5-10 percre (a gyúrástól felmelegszik és nehezebb nyújtani)
2. ha kissé lehűlt a tészta, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki tepsit
3. nyújtsuk a tésztát 3-4 mm vékonyra és szaggassuk ki a formákat (lukas közepű és sima fele-fele arányban)
4. a 2. pontban írt hőfokon süssük 8-10 perc alatt aranybarnára, majd vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk kihűlni a linzereket
5. ha kihűlt a tészta, lekvárral kenjük meg a sima formát, tegyünk rá egy lukas formát, majd a lukba még csepegtethetünk óvatosan kevés lekvárt, ezt ismételjük, amíg a tészta elfogy
Praktikák
– lehet tenni a tésztába más fűszert is, mézeskalács, szegfűszeg, stb.
– a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, nádcukorral, házi baracklekvárral készült
A tojásmentes linzer receptjét Receptműves ajánlotta!
0 hozzászólás