Linzer – tojás nélkül hozzávalók:

Körül-belül 20 darab linzerhez (szaggató formától függően)

tésztához:

30 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)

10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)

12,5 dkg vaj

0,5-1 dl víz

1 teáskanál fahéj

töltelékhez:

lekvár tetszés szerint (házi)

Linzer – tojás nélkül elkészítése:

1. a tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk (aprító géppel egyszerűbb) a vajjal, majd a vizet apránként adagolva (nem biztos, hogy felveszi az 1 dl-t, ez liszt függő) lágy, de gyúrható tésztát készítünk, melyet fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta) hűtőbe tesszük 5-10 percre (a gyúrástól felmelegszik és nehezebb nyújtani)

2. ha kissé lehűlt a tészta, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki tepsit

3. nyújtsuk a tésztát 3-4 mm vékonyra és szaggassuk ki a formákat (lukas közepű és sima fele-fele arányban)

4. a 2. pontban írt hőfokon süssük 8-10 perc alatt aranybarnára, majd vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk kihűlni a linzereket

5. ha kihűlt a tészta, lekvárral kenjük meg a sima formát, tegyünk rá egy lukas formát, majd a lukba még csepegtethetünk óvatosan kevés lekvárt, ezt ismételjük, amíg a tészta elfogy

 

Praktikák

– lehet tenni a tésztába más fűszert is, mézeskalács, szegfűszeg, stb.
– a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, nádcukorral, házi baracklekvárral készült

 

A tojásmentes linzer receptjét Receptműves ajánlotta!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 20 perc