Linzerkoszorú hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg hűvös margarin
12 dkg barna cukor
1 dkg vanillincukor
egy csipet só
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
Linzerkoszorú elkészítése:
A linzerkoszorúhoz 40 dkg lisztet morzsoljunk össze 25 dkg hűvös margarinnal, majd keverjünk hozzá 12 dkg barna cukrot, 1 dkg vanillincukrot, egy csipet sót, 1 citrom reszelt héját, valamint 2 tojássárgáját, és dolgozzuk össze. Túl sokáig ne gyúrjuk, mert a kéz melegétől megolvadó margarin kilágyítja, és rántást csinál belőle. (A szakemberek ezt úgy mondják, hogy a sokáig gyúrt linzertészta “elég” grízessé válik.)
A kemény tésztát hideg helyen 1 órán át pihentessük, majd osszuk ketté.
A kisebbik felét tegyük vissza a hűtőbe, a nagyobbnak látszó felét pedig belisztezett deszkán nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagra, és egy 7 cm átmérőjű, bordázott oldalú kiszúróval szaggassuk ki. A leeső darabokat gyúrjuk össze, és folytassuk a formára vágást, amíg az összes tészta elfogy.
Helyezzük a lapocskákat egy nagyobb méretű zománcozott tepsibe, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön süssük kb. 10 percig, amíg a tetejük csontszínűre pirul.
Legalább 1 centiméternyi hézagot hagyjunk az egyes korongok között, hogy legyen hely a növekedésre. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert pillanatok alatt megég.
Rósejbnisütő kanállal szedjük ki, mivel könnyen törik.
Amíg a koszorú alja sül, vegyük ki a maradék tésztát a hűtőből, nyújtsuk ki ugyancsak 0,5 cm vastagra, és az előzőek szerint járjunk el. Utána egy 2 cm átmérőjű, szintén bordázott falú linzerszaggatóval szúrjuk ki mindegyik korong közepét. Erre a célra sokan normál, kör alakú kiszúrót használnak. A belső tésztadarabokat szedjük ki, és összegyúrva folytassuk a karikakészítést, amíg az alapanyag teljesen elfogy.
Ezt követően kenjük meg a kilyuggatott tészták tetejét gyengén felvert tojásfehérjével, szórjuk meg 8 dkg apróra vágott dióval, és a kihűlt tepsibe rakva, az előző módon süssük ki. A dióval úgy díszíthetjük a leggyorsabban és legegyenletesebben, hogy a tésztadarabokat megkent felületükkel lefelé ráfektetjük a deszkán összevágott diódarabokra.
Végül a kisült lapocskákat ragasszuk össze 12 dkg savanyú baracklekvárral oly módon, hogy az alsó korong közepére helyezzünk 1 púpozott kávéskanál lekvárt, kissé kenjük szét rajta, és fektessünk rá egy karikát. Előtte azonban a kisült karikák tetejét vékonyan hintsük meg vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral.
Lehűlve fogyasszuk. Hűtőszekrényben nem tárolható. Sajnos másnapra átgyöngül, de grillsütőben mindkét oldalát lassan melegítve ismét kiszárítható.
Ez a dekoratív sütemény sokáig eltartható, de jelen esetben vegyük figyelembe, hogy szobahőmérsékleten a lekvár 4–5 nap után elkezd penészedni.
A fenti tésztából min. 16 db linzerkoszorú várható.
0 hozzászólás