Linzerkoszorú hozzávalók:

40 dkg liszt

25 dkg hűvös margarin

12 dkg barna cukor

1 dkg vanillincukor

egy csipet só

1 citrom reszelt héja

2 tojássárgája

Linzerkoszorú elkészítése:

A linzerkoszorúhoz 40 dkg lisztet morzsoljunk össze 25 dkg hűvös margarinnal, majd keverjünk hozzá 12 dkg barna cukrot, 1 dkg vanillincukrot, egy csipet sót, 1 citrom reszelt héját, valamint 2 tojássárgáját, és dolgozzuk össze. Túl sokáig ne gyúrjuk, mert a kéz melegétől megolvadó margarin kilágyítja, és rántást csinál belőle. (A szakemberek ezt úgy mondják, hogy a sokáig gyúrt linzertészta “elég” grízessé válik.)

A kemény tésztát hideg helyen 1 órán át pihentessük, majd osszuk ketté.

A kisebbik felét tegyük vissza a hűtőbe, a nagyobbnak látszó felét pedig belisztezett deszkán nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagra, és egy 7 cm átmérőjű, bordázott oldalú kiszúróval szaggassuk ki. A leeső darabokat gyúrjuk össze, és folytassuk a formára vágást, amíg az összes tészta elfogy.

Helyezzük a lapocskákat egy nagyobb méretű zománcozott tepsibe, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön süssük kb. 10 percig, amíg a tetejük csontszínűre pirul.

Legalább 1 centiméternyi hézagot hagyjunk az egyes korongok között, hogy legyen hely a növekedésre. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert pillanatok alatt megég.

Rósejbnisütő kanállal szedjük ki, mivel könnyen törik.

Amíg a koszorú alja sül, vegyük ki a maradék tésztát a hűtőből, nyújtsuk ki ugyancsak 0,5 cm vastagra, és az előzőek szerint járjunk el. Utána egy 2 cm átmérőjű, szintén bordázott falú linzerszaggatóval szúrjuk ki mindegyik korong közepét. Erre a célra sokan normál, kör alakú kiszúrót használnak. A belső tésztadarabokat szedjük ki, és összegyúrva folytassuk a karikakészítést, amíg az alapanyag teljesen elfogy.

Ezt követően kenjük meg a kilyuggatott tészták tetejét gyengén felvert tojásfehérjével, szórjuk meg 8 dkg apróra vágott dióval, és a kihűlt tepsibe rakva, az előző módon süssük ki. A dióval úgy díszíthetjük a leggyorsabban és legegyenletesebben, hogy a tésztadarabokat megkent felületükkel lefelé ráfektetjük a deszkán összevágott diódarabokra.

Végül a kisült lapocskákat ragasszuk össze 12 dkg savanyú baracklekvárral oly módon, hogy az alsó korong közepére helyezzünk 1 púpozott kávéskanál lekvárt, kissé kenjük szét rajta, és fektessünk rá egy karikát. Előtte azonban a kisült karikák tetejét vékonyan hintsük meg vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral.

Lehűlve fogyasszuk. Hűtőszekrényben nem tárolható. Sajnos másnapra átgyöngül, de grillsütőben mindkét oldalát lassan melegítve ismét kiszárítható.

Ez a dekoratív sütemény sokáig eltartható, de jelen esetben vegyük figyelembe, hogy szobahőmérsékleten a lekvár 4–5 nap után elkezd penészedni.

A fenti tésztából min. 16 db linzerkoszorú várható.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc