Ludaskása hozzávalók:

4-6 személyre

60 dkg liba- vagy kacsaaprólék

20 dkg sárgarépa

15 dkg fehérrépa

15 dkg gomba

10 dkg zeller

2 kis fej vöröshagyma

petrezselyem

zellerzöld

bors

50 dkg rizs

reszelt sajt

Ludaskása elkészítése:

A ludaskásához hidegvízben leöblített (szüksége esetén tisztított) aprólékot öntsd fel kb. másfél liter hideg vízzel, add hozzá a megtisztított sárga- és fehérrépát, a zellert, (s ha van, a megtisztított gombát), tedd bele egészben a meghámozott vöröshagymákat, adj hozzá egy-egy csokor petrezselymet, és zellerzöldet, néhány szem feketeborsot, sót, s lassú tűzre tedd fel főni.

Amikor ez a húsleves már kész (minden puha benne) tedd félre, szedd le a zsírját, szedd ki belőle a zöldséget, a húsféléket, s a levet szűrd át.

A húst csontozd ki, s a belsőségekkel együtt vágd kis kockákra, a sárga- és a fehérrépát, a zellert (és a gombát) ugyancsak kockázd fel.

A rizst folyóvízben, szűrőben mosd meg, s jól csorgasd le. A levesről leszedett zsír egy részét hevítsd fel, forgasd bele a rizst, s addig kevergesd, amíg az nem válik üvegessé (opálossá). Ekkor öntsd fel a forró húslevessel (legfeljebb kétannyi leves kell, mint amennyi a rizs térfogata volt). Ha a lé felforrt, vedd egészen kicsire a tüzet, s fedő alatt párold a rizst. Amikor már félig megpuhult, akkor óvatosan keverd hozzá a zöldséget és a húsfélét, s azzal együtt párold készre.

Az aprólékba kerülhet szárny, hát, nyak, szív, zúza, illetve máj – minél többféle, annál jobb. A reszelt sajt nem elengedhetetlen része a ludaskásának, de ha tálaláskor ez is kerül az asztalra, amiatt senki sem fog panaszkodni 😉

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 100 perc