Madártej torta hozzávalók:
Piskóta
25 dkg margarin
4 evőkanál porcukor
6 tojás
8 evőkanál kristálycukor
22 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
4 evőkanál zsíros tej
Krém
2,5 dl 2,8%-os tej
5 tojás sárgája
1 vaníliarúd
5 dkg kristálycukor
30 dkg vaj
Díszítés
5 dkg baracklekvár
10 dkg mandula (pörkölt, szeletelt)
2 dl tejszín
15 dkg csokoládéforgács
Madártej torta elkészítése:
Piskóta
A madártej torta elkészítését a piskótával kezdjük.
A tojásfehérjéket a cukorral nem túl erős habbá verjük.
A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját és fokozatosan a habot is.
Lazán elkeverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és tejport.
Beleöntjük a margarinnal kikent, sütőpapírral kibélelt tortaformába és előmelegített sütőben 170°C-on tűpróbáig sütjük.
A kész piskóta tetejét megkenjünk krisztálycukorral, megfordítjuk és hagyjuk kihűlni.
Krém
1,5 dl tehet 5 dkg vajjal és a kettéhasított vaniliával felforraljuk.
A maradék tejet elkeverjük a cukorral és a tojások sárgájával, és hozzáöntjük a felforralt tejhez.
Tovább melegítjük, folyamatosan keverjük. Nem szabad forralni, nehogy összefusson a tojás.
Lehűtjük a madártej krémet és kivesszük belőle a vaníliarudat.
A maradék vajat habosra keverjük és hozzáadjuk a krémet.
Összeállítás
A kihűlt piskótát két részre vágjuk és az alsót visszahelyezzük a tortaforma aljára.
Négy evőkanál vízben 4 evőkanál kristálycukrot feloldunk és meglocsolgatjuk az alsó tortalapot.
A baracklekvárt egy kicsit megmelegítjük és rákenjük az alsó tortalapra, majd rátesszük a felső lapot.
Visszahelyezzük a tortakarimát és ráöntjük a krémet. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a madártej torta oldalát felvert tejszínnel díszítjük és megszórjuk száraz teflonserpenyőben megpörkölt, szeletelt mandulával. A torta tetejére csokoládéforgácsot szórunk.
0 hozzászólás