Majonézes burgonya formában hozzávalók:
50 dkg burgonya
2 dl kefir
1 dl majonéz
1 dl tej
1 kis fej vöröshagyma
1/2 dl fehér bor
2 evőkanál zseltinpor
só és törött bors
2 evőkanál ecet
1 csokor snidling vagy zöldhagyma szára
1 evőkanál cukor
Majonézes burgonya formában elkészítése:
A krumplis ételhez a burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozva, vékony karikákra, s a karikákat kis kockákra vágjuk. Ecettel, cukorral, kevés sóval kellemes, nem túl savanyú levet készítünk, amelybe a még meleg burgonyát belerakjuk.
Legalább fél óráig benne hagyjuk, közben elkészítjük a mártást. A majonézt simára keverjük a kefirrel, a borral, a nagyon apróra vágott snidlinggel vagy zöldhagymaszárral, és kevés sóval, borssal ízesítjük. A megtisztított hagymát egészen kis kockákra vágjuk, és megsózva, 15 percig hagyjuk állni.
A zselatint kis lábasba szórjuk, ráöntjük a tejet, és néhány percnyi áztatás után kis lángon, folyamatos kevergetés közben folyósra olvasztjuk. Mélyebb salátástálba öntjük a mártást, hozzáadjuk a közben leszűrt burgonyát, a hagymát (nem kell kicsavarni), legvégül pedig belekeverjük a már csak langyos zselatint.
Egy őzgerinc formát (vagy tetszés szerinti formát) folpack fóliával kibélelünk, beleöntjük a majonézes burgonyát, majd a tetejét is befedve, a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtjük. Tálalás előtt deszkára borítjuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
0 hozzászólás