Makaróni torta paradicsomszósszal hozzávalók:

MAKARÓNI TORTA PARADICSOMSZÓSSZAL 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 l paradicsompüré (házi)

1 fej vöröshagyma (bio)

2 gerezd fokhagyma (bio)

15 dkg sonka, vagy bacon

10 dkg kemény sajt (bio, hosszú érlelésű)

25 dkg makaróni tészta (bio, durum, teljes kiőrlésű gabonából)

2 evőkanál olivaolaj (extra szűz)

só (himalája)

bors

1/2 teáskanál majoranna

1 teáskanál bazsalikom

1 teáskanál oregano

csipet cukor (nád, vagy sztívia)

1 marék zsemlemorzsa

Makaróni torta paradicsomszósszal elkészítése:

1. tegyük fel a tésztavizet főni kevés sóval és olivaolajjal, ha forr a víz, főzzük ki a tésztát (fogkeményre)

2. tisztítsuk meg a zöldséget, a vöröshagymát és fokhagymát szeljük apróra, a sonkát kockázzuk fel, a sajtot reszeljük le

3. olivaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a fokhagymát és a sonkát

4. öntsük fel a paradicsompürével és ízesítsük (só, bors, majoranna, oregano, bazsalikom, cukor) és főzzük össze

5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki, majd zsemlemorzsával szórjuk meg a tortaformát (vagy hőálló tálat)

6. ha kifőtt a tészta, szűrjük le és tegyük vissza a lecsöpögtetett tésztát a főzőedénybe és keverjük hozzá a szósz 3/4-ed részét és a reszelt sajt 1/2 részét, majd alaposan keverjük össze és öntsük a tortaformába

7. terítsük el a reszelt sajt maradék 1/2 részsét a torta tetején és tetszés szerint díszítsük (paradicsom, fűszerek, stb.)

8. az 5. pontban írt hőfokon süssük 10-15 percig, amíg a sajt ropogós lesz a tetején, sütés után hűtsük ki a tortaformában, majd vegyük ki belőle

9. amíg a torta sül, a szósz maradék 1/4 részét botmixerrel pépesítsük és tálaláskor adjuk a tortaszelet mellé

Konyhai praktikák:

– görög fűszerrel is finom a mártás és a megadott főszerek aránya is ízlés szerint változtatható

– tálaláskor adható mellé további reszelt sajt, feta, parmezán, de akár tejföl is

– ha intenzívebb ízt szeretnénk, ne szeljük, hanem reszeljük a szószba a fokhagymát

– friss paradicsomból is készíthető a mártás

– a képen látható torta durum tésztából és házi paradicsompüréből készült 18-as tortaformában, de a 22-es formára is elég a mennyiség.

A receptet Receptműves küldte. Köszönjük!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc