Makrahallal töltött paprika hozzávalók:

2 kg egész makrahal (vagy más óceáni hal)

300 g zöldpaprika

100 g rizs

150 g répa

400 g hagyma

150 g zeller

150 g petrezselyemgyökér

200 g olaj

2 tojás

100 g liszt

100 g paradicsompüré

1 kg friss paradicsom

vagy 500 g konzerv

200 ml fehér bor

2 szál csombor

50 g fokhagyma

2 csokor zöldkapor

cukor

bors és só

Makrahallal töltött paprika elkészítése:

A fagyasztott halakat kiolvasztjuk, megtisztítjuk, belét és fejét eltávolítjuk, megmossuk, kifilézzük, csontjait kiszedjük és darabokra vágjuk. A csontokat megfőzzük kb 2 l vízben és leszűrjük (a csontlevet megtartjuk). A paprikákat kimagvaljuk, csúcsukat levágjuk, megmossuk és lecsorgatjuk.

A rizst megmossuk és megfőzzük 500 ml halcsontlében, aztán leszűrjük és vízzel leöblítjük, majd lecsorgatjuk. A répát, zellert, petrezselyemgyökeret és a hagymát megtisztítjuk, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, megmossuk és nagy darabokra vágjuk. A paradicsompürét felhígítjuk 150 ml halcsontlével. A fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk.

A zöldkaprot megmossuk és apróra vágjuk. A hagymát kicsit főzzük 100 ml olajjal és 100 ml halcsontlével. A haldarabokat összekeverjük a hagyma felével, és húsdarálón átdaráljuk. Ezt a masszát elkeverjük a rizzsel, 50 g paradicsompürével, a bors és a kapor felével, a tojásokkal és a sóval, majd simára kavarjuk.

A keverékkel megtöltjük a paprikákat. Egy edénybe 100 ml olajat öntünk és beleállítjuk a töltött paprikákat, nyílásukkal lefelé. Kb 5 percre forró sütőbe tesszük. Paradicsomos szószt készítünk répával, zellerrel és a maradék hagymával, melyet a maradék olajjal és fél liter halcsontlével főni teszünk. Hozzáadunk 150 ml halcsontlével elkevert lisztet, paradicsompürét, paradicsomot, bort, fokhagymát, csombort és sót. Amikor a zöldségek megfőttek, lehűtjük és leszűrjük.

A paprikákat leöntjük a szósszal és visszatesszük a sütőbe.

Amikor elkészült, tálcára tesszük, vagy tányérokba adagoljuk, kaporral díszítjük.

Melegen tálaljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc