Malacsült lustakrumplival és részeges káposztával hozzávalók:
1-1,5 kg sovány, csontos, bőrös sertéskaraj (szabadon nevelt)
2 fej vöröshagyma
2 fej lila hagyma
8 gerezd fokhagyma
köménymag
majoránna
fekete-, zöld- és rózsabors
só (természetes, nem finomított)
borókabogyó
reszelt szerecsendió
rozmaring
bazsalikom
chili
babérlevél
1 pohár sör
balzsam anyag a kenegetéshez – egy evőkanál sör, két evőkanál méz
egy üveg olívaolaj
Részeges káposzta:
1 kg savanyú káposzta
2 teáskanál cukor (nád, nyírfa)
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál majoránna
darált fekete bors
10 db borókabogyó
1 dl sör
1 dl száraz fehérbor
Lusta krumpli:
0,5 kg burgonya
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 fej vöröshagyma
5 dkg Feketeerdő sonka vagy füstölt sonka
5 dkg csípős kolbász
5 dkg spenótlevél
só (természetes, nem finomított)
őrölt fekete bors
Malacsült lustakrumplival és részeges káposztával elkészítése:
Előkészületek
1. A megvásárolt karajt először jól megmosom, majd éles késsel vízszintesen és függőlegesen is beirdalom (bevágom a bőrt) nagyjából 1,5-2 centinként haladva. Aki szeretné, hogy a bőr ne essen kockákra, az ne vágja át teljesen húsig, csak olyan 1mm mélységig.
2. Függőlegesen az irdalásoknál ejtett bemetszésnél szeletekre vágom a karajt, egészen a csontig, ettől úgy fog kinézni az egész, mint egy lapozható húskönyv. 🙂
3. A hússzeleteket besózom és az összetevőknél írt fűszerek keverékével beszórom a szeletek között (borókabogyó és babérlevél később jön).
4. A megtisztított fokhagymákat mérettől függően hosszában két vagy három darabra vágom és megtűzdelem vele a szeleteket (hegyes kést a hússzeletbe szúrok olyan szögben, hogy a hús másik oldalát már ne szúrjam át, az így kapott lukba tömködöm bele a fokhagymát. Szeletenként két tűzdelést szoktam csinálni).
5. Felkarikázom a vörös- és lilahagymát és a hússzeletek közé teszem felváltva, majd a bőrös részét is megszórom fűszerekkel.
6. A befűszerezett, megtűzdelt karajt olyan edénybe teszem, amiben olíva olajjal annyira fel tudom önteni, hogy az ellepje. Mellé dobom a megmaradt fokhagymákat és hagymakarikákat, dobálok bele babérlevelet és borókabogyót, majd alufóliával vagy fedővel lefedem és hidegre teszem (előny a hatalmas hűtő, én inkább a teraszra teszem, ha kint hideg van).
Aki sajnálja erre az olívaolajat, az használhat olcsóbb étolajat is. A pácolás után maradt fűszeres olajat későbbi főzések alkalmával el lehet használni. Ha szabad ég alatt érleljük a malacot figyeljünk oda, hogy súlyos mínuszoknál a sütés megkezdése előtt már órákkal melegbe kerüljön a hús, ne kővé fagyva kezdjük el a sütését.
Elkészítés:
1. Begyújtom a sütőt 180-190 fokra
2. A malacot átköltöztetem egy magasabb falú tepsibe, öntök mellé egy kicsit a fűszeres olajból (1-2 dl), egy pohár sört (2dl) és alufóliával lefedem
3. Fólia alatt puhára sütöm a húst, a sütési idő a hús méretétől függ, de nagyjából 40-50 perccel számolhatunk
4. Eltávolítom az alufóliát és sörös mézzel megkenem a bőrt (egy evőkanál sör, két evőkanál méz)
5. Fél órát sütöm tovább, közben 5-10 percenként meglocsolom a hús körüli szafttal, illetve megkenem a sörös-mézel bájitallal. Ezt mindaddig ismételem, amíg a bőr ropogós barnáspiros nem lesz.
Részeges káposzta elkészítése
1. A káposztát lábosba teszem, belekeverem a cukrot, a fűszereket és felhevítem.
2. Amikor rotyogni kezd hozzáadom a fehérbort, majd fedő alatt 20 percet párolom, mialatt én is megkóstolom a főzéshez használt bort, ez idő alatt időnként megkeverem a káposztát, hogy ne égjen le.
3. A fedőt levéve beleöntök egy deci sört, majd 10 percet még tovább főzöm. A sört is letesztelem, miközben tovább keverem a káposztát
Lusta krumpli elkészítése
1. A burgonyát megmosom, meghámozom és karikára vágom (0,5-1 cm között)
2. A vöröshagymát apróra vágom
3. Feldarabolom a sonkát és a kolbászt
4. Spenótlevelet megmosom, kivágom a levélnyelet és a fő eret, majd apróra vágom
6. Begyújtom a sütőt 180 fokra
5. Olívaolajjal kikenem a hőálló üvegedényt, majd belerakom a felkarikázott burgonyát
6. Megszórom sóval, fekete borssal, rászórom az apróra darabolt vöröshagymát, sonkát, kolbászt és spenótlevelet
7. Alufóliával befedem a tálat és beteszem a sütőbe (van aki kis vajdarabkákat is dob a krumplira, illetve önt hozzá egy deci vizet – én nem szoktam)
8. 20 perc sütés után eltávolítom a fóliát, majd 15 percet sütőm 200 fokon, hogy ropogósra barnuljon a krumplik teteje
Praktikák
– a malac elkészíthető édeskésebb változatban (mézes pác, fahéj, stb.), amihez jól passzol a szegfűszeg
– hőlégkeveréses sütőben a malacnál és krumplinál gyorsabban el lehet végezni a megpirítást
– ügyeljünk arra, hogy csak visszafogottabb mennyiségű alkoholt teszteljen a szakács
A receptet Receptműves küldte. Köszönjük!
0 hozzászólás