Málnás-ribizlis tejberizs torta hozzávalók:

15 dkg rizs
1 tábla jó minőségű csoki
2 dl tejszín
valamilyen zselatin
2 tojás
4 dkg liszt
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
200 g málna
200 g ribizli
6 dl tej
1 vanília rúd vagy 1 csomag vaníliás cukor
pár csepp Calvados vagy Amaretto
1.5 dl víz

Málnás-ribizlis tejberizs torta elkészítése:

A gyümölcsöket megmossuk és félretesszük.

A tortához a rizst szintén tisztítjuk, majd egy edényben feltesszük kis lángon főni a vízzel. Amikor a víz elfőtt, hozzáöntjük a tejet. És néha kevergetve szintén elfőzzük. Közben hozzá adjuk a Calvadost, a vaníliát, egy kevés cukrot, és a citrom héját. Amikor a tej majdnem elfőtt a zselatin felét felhasználva hozzákeverjük a rizshez. Amikor a rizs kész, félrehúzzuk hűlni.

Ezután a gyümölcsök felét karamellizált cukorra (2-3 evőkanál) tesszük és egy kevés vízzel szétfőzzük. Ehhez adjuk a zselatin másik felét majd átszűrve a rizses gyümölcs tetejére öntjük.

Piskótát készítünk a tojásokból, lisztből és cukorból. Az arány 2 tojás 4 dkg cukor és 4 dkg liszt. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjét a cukor 3/4-ed részével felverjük kemény habbá.

Amikor ez megvan, a sárgáját a maradék cukorral kidolgozzuk és a lisztet ketté osztva a fehérjébe és a sárgájába is belekeverjük.

Amikor megvan, a sárgájához hozzákeverjük a fehérjét és összedolgozzuk óvatosan. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük, eloszlatjuk. A sütőt előmelegítettük 170 fokra és ebben (ha van légkeverés még jobb) 15 perc alatt készre sütjük.

Miközben a piskóta sül, összetörjük a csokit és felmelegítjük a tejszínt. Amikor a tejszín felhevült, folyamatosan kevergetve ráöntjük a csokira és így felolvad.

Amikor a piskóta kész, leválasztjuk a papírt és enyhén lisztes formára visszaborítjuk, ezt bekenjük a csokival, ráhalmozzuk a közben kihűlt rizst és megrakjuk a maradék gyümölccsel.

Ezután rászűrjük a felfőzött zselatinos gyümölcsöt és berakjuk szikkadni a hűtőbe.

Jobb ha torta hűtőben hűl egy kicsit, de aki nem bír várni az azonnal is fogyaszthatja!

A gyümölcs mártásból teszünk a tányérra, erre helyezzük a tejberizstorta szeletet és esetleg mentával díszítjük.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc