Marinált cukkíni hozzávalók:

2 kg de cukkíni

1 evőkanál paradicsomszósz

100 ml fehér ecet

olaj a sütéshez

extra szűz olívaolaj

100 g fenyőmag

bazsalikom

menta

oregánó

3 gerezd fokhagyma

só, bors

Marinált cukkíni elkészítése:

A cukkínit vékony karikákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk. Konyhai papírtörlőre tesszük száradni.

Az eredeti receptben a cukkíniket 24 órát kell hagyni állni, hogy minél több nedvességet veszítsen. Én 3-4 órát hagytam.

Felforrósítunk földimogyoró olajat és olívaolajat és megsütjük a karikákat.Hagyjuk kissé kihűlni.

Közben előkészítjük a mentaleveleket, a bazsalikomot, az oregánót, a paradicsomszószt, az ecetet, a sót, a borsot és az extra szűz olajat. Kicsit megpirítjuk a fenyőmagokat is.

A paradicsomszószt felhígítjuk egy kevés ecettel, beletesszük a fokhagymát és a kézzel tépett leveleket, aztán a cukkínikre öntjük.

Rátesszük a fenyőmagokat, egy kis őrölt borsot, kevés sót és jól összekeverjük.

Töltünk rá az extra szűz olajból, de ne lepje el teljesen.

Újra összekavarjuk, és a karikákat lenyomogatjuk, hogy a folyadék alján álljanak.

Ideális az lenne, ha tennénk rá egy súlyt és hagynánk ázni őket másnapig, amikor a cukkíniket megforgatnánk. Én egyszerűen csak légmentesen lezártam az edényt, és betettem a hűtőbe.

Tehetjük kenyérre, vagy focaccia-ra (olasz kenyérlepény), fogyaszthatjuk köretként vagy előételként. Ha nem teszünk rá ecetet, akkor tálalhatjuk tésztához, vagy rizshez. Jól lehűtve tartsuk, annál finomabb minél tovább áll, de azért túl sokáig sem áll el.

Létezik nápolyi változata is: A fent említett hozzávalók mellett adunk hozzá mazsolát, kapribogyót, szardella filét, olívabogyót, zöldpetrezselymet és esetleg kevés csípős paprikát. Padlizsánból is készíthetjük, az elkészítés módja ugyanaz.

A receptet Bolognese di Cluj ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc