Márton napi sült liba párolt káposztával, burgonya pürével és szarvasgombás vajmártással hozzávalók:

1 db liba
1 fej lila káposzta
2 kg burgonya
2 fej lila hagyma
só, bors, kömény
1/2 evőkanál liszt
1 kiskanál paradicsom sűrítmény
1-2 evőkanál ecet.
2 evőkanál cukor
olaj, víz
3 dl tej
5 dkg szarvasgombás vaj
10 dkg vaj

Márton napi sült liba párolt káposztával, burgonya pürével és szarvasgombás vajmártással elkészítése:

Mi is lehetne megfelelőbb Márton napi fogás, mint a sült liba párolt káposztával, burgonya pürével és szarvasgombás vajmártással?

A libát megtisztítjuk, megmossuk. A lila hagymát megpucoljuk megmossuk és finomra aprítjuk. A lila káposztát átmossuk, kivágjuk a torzsáját és vagy vékony csíkokra vágjuk vagy lereszeljük.
A 180 fokos előmelegített sütőbe helyezzük a kevés vízzel felöntött sózott, borsozott fóliával letakart libánkat és néha locsolgatva forgatva kb 3 órán keresztül sütjük. A végén 15 – 15 percig pirítjuk a bőrét.
Kevés olajon megkaramellizáljuk a 2 evőkanál cukrot, erre rádobjuk a felaprított hagymát és ” üvegesre” pirítjuk. Erre mehet a lilakáposzta, amit sózunk, borsozunk és egy kevés köménnyel megszórunk. Fedő alatt puhára pároljuk, a végén pedig hozzáadjuk az ecetet.
Közben a megpucolt burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük és krumplipürét csinálunk belőle a vaj és a tej hozzáadásával.
Miután a libánk is megsült, értelemszerűen feldaraboljuk.
A pecsenyeléből egy serpenyőbe veszünk ki pár kanállal. Ehhez hozzáadjuk a szarvasgombás vajat, sót, borsot, egy kis kanál paradicsom sűrítményt majd egy fél evőkanál lisztet, amivel besűrítjük és kiforraljuk. Ha túl sűrű lenne, akkor hígítjuk a pecsenyelével. A végén egy selymes világos mártást kapunk.

A tányérra helyezünk egy adag káposztát, erre helyezzük a burgonyapürét. Erre helyezünk pár szelet sült liba húst és meglocsoljuk a szarvasgombás vajmártásunkkal. A lila káposzta levével díszíthetjük még a tányért.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 200 perc