Márványos keksz hozzávalók:
Fehér tészta
250 g liszt
60 g élelmiszer-keményítő
100 g porcukor
225 g vaj
1 teáskanál vanília eszencia
1 évőkanál reszelt citrom- vagy narancshéj
Barna tészta
200 g liszt
50 g élelmiszer-keményítő
100 g porcukor
55 g kakaó
225 g vaj
1 teáskanál vanília eszencia
kristálycukor vagy apró, színes drazsék a díszítéshez
Márványos keksz elkészítése:
A két tésztát külön kell elkészíteni. Mindkettő esetében, a hideg vajat verd habbá a porcukorral és a vanília eszenciával.
Mindkét tésztához add hozzá a száraz összetevőket.
Gyúrd meg a tésztákat és tedd 15 percre hűtőszekrénybe. Ezután helyezd a tésztákat az olajjal megkent munkafelületre.
Mindkét tésztát oszd fel 3 egyenlő részre.
Formálj a tésztákból téglalapokat a kezeddel (kb 12/17 cm). Tegyél egymásra kettesével két egyforma méretű, de különböző színű tésztát. Vágd őket kettőbe és tedd ismét egymásra.
A kapott tésztarétegeket tedd a hűtőbe 10-15 percre. Miután kivetted, lapítsd le őket újra, vágd megint kettőbe és tedd egymásra. Így kapsz három 8 rétegű tésztát.
A lelaposított tésztákat gyűjtsd össze (mintha egy sálat gyűjtenél össze hosszában), majd végezz egy-két facsaró mozdulatot, ellentétes irányba tekerve a tészták végeit.
Formázz hengert a tésztákból, forgasd meg kristálycukorban vagy kis drazsékban (ahogy akarod), majd tedd fél órára a hűtőbe.
Miután letelt az idő, vágj fél cm vastag szeleteket és tedd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tedd a tepsit a hűtőbe, a sütőt pedig melegítsd fel 165 Celsius fokra. Rakd a forró sütőbe a tepsit a hideg kekszekkel és süsd 15 percig.
Miután teljesen kihűltek, tárold őket egy jól lezárt dobozban vagy üvegben.
0 hozzászólás