Mazsolás csokitorta hozzávalók:
Tortalap (38x26cm):
180 ml víz
2-1/2 csésze liszt
¾ csésze kakaó
1-1/2 kiskanál sütőpor
1-1/2 kiskanál szódabikarbóna
2 kiskanál fahéj
2 evőkanál citromlé
½ kiskanál só
1 érett banán
350 g puha tofu
1 csésze barna cukor
vanília
a tészta locsolásához: 100-150 ml szirup
Kakaós krém:
600 g tofu
rum eszencia
3 evőkanál kakaó
60-100 g méz vagy juharszirup
200 ml víz
6 g agar-agar
1 csipet só
Mazsolás krém:
kakaós tejszín
½ csésze mazsola
rum
Mazsolás csokitorta elkészítése:
Tortalap:
Előmelegítjük a sütőt 180 C fokra.
A lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal és a sóval. A banánt összeturmixoljuk a citromlével és hozzáadjuk a tofut, majd újra összeturmixoljuk. Végül hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, vizet és jól összekeverjük. Hozzáadjuk az egészet a száraz hozzávalókhoz és összekeverjük.
Sütőpapírral kitapétázott tepsibe tesszük majd 20-30 percig sütjük. Egy 1,5 cm vastagságú tésztát kapunk.
Kakaós krém:
A tofut oda tesszük forrni, azután gézbe csomagoljuk és egy szitába helyezzük. Nehezéket teszünk rá 30 percen keresztül. A 600 g tofuból 400 g tofu marad.
A lecsorgatott tofut a turmixgéppe tesszük a rum eszenciával és jól összeturmixoljuk.
Az agart felolvasztjuk vízben hozzáadjuk a mézet, kakaóport, sót és folyamatosan kavargatjuk. Miután el kezd forrni lejebb vesszük a lángot és még hagyjuk 2-3 percet, folyamatosan kevergetve közben.
Lezárjuk a tüzet és ezt a keveréket fokozatosan hozzáadjuk a turmixgépben lévő tofuhoz. Összeturmixoljuk egy kicsit. Egy tálba öntjük és folyamatos keverés mellett jeges fürdőben lehűtjük. Néhány kanál krémet félreteszünk a torta bevonásához, a többit meg felhasználjuk a mazsolás krémhez.
Mazsolás krém:
A mazsolát rum eszenciás, langyos vízben áztatjuk (ha a sütemény nem böjtre készül a mazsolát rumban is áztathatjuk), majd jól lecsorgatjuk és összekeverjük a kakaós krémmel.
A tortalapot 3 egyenlő részre vágjuk. Az első lapot meglocsoljuk és megkenjük a fél mazsolás krémmel. Majd ráhelyezzük a második lapot, meglocsoljuk és rátesszük a többi krémet. Erre jön a harmadik lap. Meglocsoljuk ezt is, majd bevonjuk a tortát a félretett krémmel és ízlés szerint lehet díszítjük.
A mazsolás csokitorta receptjét CristinaK ajánlotta.
0 hozzászólás