Meggydzsem hozzávalók:
2,5 kg meggy
90 dkg cukor
2 evőkanál rum
1 mokkáskanál szalicil
Meggydzsem elkészítése:
A meggyet alaposan megmossuk, szárait letépkedjük, a gyümölcsöt kimagozzuk, majd ledaráljuk. (Aki szereti ha darabosabb a dzsem, a darálástól el is tekinthet.)
Egy ép zománcú vagy rozsdamentes lábasban tűzre tesszük, és állandóan kevergetve főni kezdjük.
Amikor már jól besűrűsödött, a cukrot is beleszórjuk, és tovább kevergetve még 15-20 percig főzzük. Ezután üvegekbe merjük, minden üveg tetejére egy-egy késhegynyi rumban feloldott szalicilt teszünk, majd két réteg celofánnal vagy csavaros tetővel lezárjuk. Az üvegeket szárazgőzön hagyjuk kihűlni.
A fanyarkás-édes meggydzsem rakott tésztákhoz, szuflékhoz, császármorzsához egyaránt jól illik.
0 hozzászólás