Meggyes kalács-rózsa hozzávalók:
220 ml langyos tej
30 g friss élesztő
400 g liszt
120 g cukor
1 csipetnyi só
60 g olvasztott vaj
2 tojás
1 üveg meggy (600-700 g)
4 kiskanál porcukor
1 tojás sárgája
Meggyes kalács-rózsa elkészítése:
Az élesztőt add 200 ml langyos tejhez (a maradék 20 ml tejet tedd félre), majd a lisztből 50 grammot, a cukorból pedig 1 kanálnyit adj hozzá ehhez, keverd össze és tedd meleg helyre kelni.
Időközben a meggyet csorgasd le.
A maradék lisztet öntsd egy tálba, adj hozzá 75 g cukrot, egy csipet sót, a megolvasztott vajat, a 2 egész tojást és a kovászt. Keverd jól össze és tehetsz még hozzá 2 maréknyi lisztet, ha nem áll eléggé össze.
Ezután fedd le a tálat valamivel és tedd meleg helyre kelni.
Ha megkelt, tedd lisztezett asztalra és gyúrd újból össze, de ne erősen.
Nyújtsd téglalap alakúra (kb 45×50 cm).
Szórd rá a 4 kiskanál porcukrot, majd a jól lecsorgatott meggyet.
Tekerd fel, de ne túl szorosra, majd vágd fel 12 egyenlő részre.
A darabokat tedd a vágott részükkel felfelé vajazott-lisztezett formába (a forma oldala legyen eltávolítható).
A maradék 20 ml tejet kavard össze egy tojás sárgájával és ezzel kend meg a darabkákat. Szórj rájuk 40 gr cukrot.
Tedd 45-55 percre 175 fokra előmelegített sütőbe ( 40 perc után ellenőrizd).
Miután kivetted a tésztát a sütőből, és jól kihűlt, vedd le a forma szélét.
A tészta nagyon finom, omlós lesz.
Ne tegyél plusz cukrot, elég édes lesz.
A meggyes rózsa receptjét Pocahontas ajánlotta
0 hozzászólás