Meggyes-pisztáciás muffin hozzávalók:

6 kanál cukor

1 csésze tej

1 negyed csomag sótlan vaj

½ kanál őrölt fahéj

¼ kanál őrölt szerecsendió

1/8 kanál szegfűszeg

1 citrom reszelt héja

negyed csésze meleg víz

2 csomag száraz élesztő

1 egész tojás és két tojássárgája

3 1/3 csésze liszt a tésztához és még egy kevés szórni

1 kiskanál só

1 csésze száraz meggy

½ csésze vágott pisztácia

kevés vaj a tepsi kikenéséhez és a massza külső részére

a máz készítéséhez 1 tojássárgája 1 kanál tejjel elkeverve

Meggyes-pisztáciás muffin elkészítése:

Közepes lángon, egy edényben összekeverünk 5 kanál cukrot, tejet, vajat, fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget és a citrom héját. Addig kavargatjuk, amíg a tej felmelegedik, és a vaj elolvad. Beletöltjük egy nagyobb edénybe, és szobahőmérsékleten lehűtjük. Eközben, egy kisebb edénybe meleg vizet töltünk, és a maradék cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a sörélesztőt, és hagyjuk, amíg elolvad – kb. 10 percet. Felverjük az egész tojásokat – a tojássárgáját és a sörélesztőt hideg tejben. Egy másik edényben 3 1/3 csésze lisztet összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk az előbb készített elegyet, és addig gyúrjuk, amíg ragadós tészta lesz belőle. Hozzáadjuk a meggyet és a pisztáciát. Tovább kavarjuk, amíg a massza rugalmas nem lesz. Ha túl ragadós, lisztet szórunk rá.

A masszát egy tepsibe tesszük, és a tetejét olvasztott vajjal megkenjük. Letakarjuk műanyag fóliával, és hagyjuk pihenni kb. 2 órát. Ismét összedolgozzuk, és hagyjuk újabb 30 percre. 4 egyforma részre osztjuk. Gömböket formálunk belőle, és mindegyiket 4 részre osztjuk, majd 20-30 cm-es formákba vágjuk, és hagyjuk kelni. Letakarjuk egy műanyag fóliával, és hagyjuk, amíg kétszeresére nő, kb. 30 percet.

A sütőt 180°C-ra melegítjük. A kifliket bekenjük vajjal. Addig sütjük, amíg sárgás barnás színük lesz, majd hagyjuk kihűlni.

A mázat a következőképpen készítjük el: a porcukrot langyos tejjel összekeverjük, úgy, hogy egy tömör masszát kapjunk. Ha túl kemény, tölthetünk még tejet hozzá.

A muffinokra a mázzal keresztet rajzolunk, szobahőmérsékleten tálaljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc