Meggyes pite hozzávalók:
70 dkg meggy
30 dkg liszt
0,4 dkg sütőpor
12 dkg vaj
8 dkg barna cukor
1 tojás
2 evőkanál tejföl
1 csipet só
12 dkg méz
1 mokkáskanál fahéj
10 dkg darált dió
Meggyes pite elkészítése:
Előzőleg 70 dkg érett meggyet magozzunk ki, a szemeket válasszuk ketté, és tegyük félre. Utána 30 dkg liszthez adjunk 0,4 dkg (2 csapott mokkáskanál) sütőport, és morzsoljuk össze 12 dkg hűvös vajjal. Keverjünk hozzá 8 dkg barna cukrot, 1 egész tojást, 2 evőkanál tejfölt, egy csipet sót, és az egészet jól dolgozzuk össze. Ha túl kemény lenne, adjunk hozzá még egy kis tejfölt. A tészta akkor jó, ha a kézre nem tapad rá, de ne legyen annyira masszív, mint a bejglitészta.
A kidolgozását gyorsan végezzük, hogy a kéz melegétől megolvadó vaj ne lágyítsa ki. Összegyúrás után hideg helyen negyedóráig pihentessük, majd osszuk ketté, és az egyik cipót sodorjuk ki akkorára, hogy egy kisebb méretű zománcozott tepsibe helyezve az oldalán a tészta kissé visszahajoljon.
A kb. 60 dekagrammnyi kimagozott meggyről öntsük le a levét, és keverjünk hozzá 12 dkg mézet, valamint 1 mokkáskanál őrölt fahéjat. Utána az elegyengetett tésztát hintsük meg 10 dkg darált dióval, és terítsük rá a tölteléket, majd sodorjuk ki tepsi méretűre a másik cipót is. A kinyújtott lapot ugyancsak sodrófára csavarva illesszük a töltelék tetejére, és a szélét körös–körül nyomkodjuk hozzá a tepsi oldalához.
Ezután verjünk fel 1 kisebb tojást, és kenjük meg a felső lapot, majd villával kb. 2 centiméterenként jó mélyen szurkáljuk meg, hogy a töltelékben képződő gőz szabadon eltávozhasson.
Végül helyezzük forró sütőbe, és közepes tűzön süssük kb. fél óráig, amíg a tészta teteje világosbarnára pirul.
0 hozzászólás