Meggyes pite habbal hozzávalók:
Tésztához:
3 tojássárgája
100 g vaj
4 evőkanál cukor
fél teáskanál sütőpor
3 evőkanál citromlé
reszelt citromhéj
3 evőkanál mák
vanília eszencia
12-15 evőkanál liszt
6 evőkanál zsemlemorzsa
Töltelékhez:
500 g meggy
fél csésze cukor
fél csésze víz
4 evőkanál búzadara
Díszítéshez:
3 tojásfehérje
6 evőkanál cukor
vanília eszencia
meggyszirup
Meggyes pite habbal elkészítése:
A tejszínhabos meggyes pitéhez keverd el jól a vajat a cukorral és tojássárgájákkal. Add hozzá az eszenciát, citromhéjat, mákot, citromlével összekevert sütőport és a lisztet. Gyúrj egy puhább tésztát, nyújts lapot, majd tedd egy kiolajozott és kilisztezett tepsibe. Szurkáld meg a lapot egy villával. Tedd a tepsit a sütőbe 6-7 percre, hogy félig megsüljön.
A töltelékhez, tedd fel főni a vizet és cukrot, amíg egy sűrű szirup lesz, majd tedd bele a mag nélküli meggyeket. Zárd el a tüzet, és hagyd kihűlni a meggyet a szirupban. Miután kihűlt, szűrd le és keverd össze a búzadarával.
A díszítéshez, verd fel jól a tojásfehérjéket a cukorral és eszenciával, hogy habot kapj.
Vedd ki a formát a sütőből, szórd be 3 evőkanálnyi zsemlemorzsával, borítsd rá a meggyet, szórd be azt is 3 evőkanálnyi zsemlemorzsával, majd oszd el a tetején a habot. Tedd vissza a tepsit a sütőbe 20-25 percre alacsony hőfokra, hogy ne égjen meg a hab.
A szirupot, amelyikben a meggy ázott, tedd vissza a tűzre, és hagyd főni, amíg jól besűrűsödik. Miután kivetted a pitét a sütőből, hagyd kihűlni, majd locsold meg a meggysziruppal.
A meggyes pitét mindig hideg vízben áztatott késsel szeleteld.
A sütemény receptet Pica ajánlotta.
0 hozzászólás