Mit együnk a hét végén? hozzávalók:
Mit együnk a hét végén? elkészítése:
Káposztás bablevesHozzávalók (4 személyre): 0,5 kg savanyú káposzta, 3 dl fejtett bab, (füstölt kolbász), (füstölt csülök), zsír, liszt, pirospaprika, bors, sóElkészítés:A káposztát tegyük fel főni 1,5 liter hideg vízben. Adjunk hozzá a friss fejtett babot (vagy a megfelelően előkészített szárazbabot), s ha van, a nagy kockákra vágott füstölt csülköt. Borsozzuk, esetleg sózzuk és lassú tűzön főzzük a levest. (Ha a bab már félig puha, akkor tegyük bele a füstölt kolbászt.) Készítsünk paprikás rántást, s amikor már minden puha, azzal sűrítsük a levest.Burgonyás lángos Elõzõleg egy mély gyúrótálban dolgozzunk össze 15 dg lisztet 1,1 dl langyos tejjel, egy csipet aszkorbinsavval és 1 dg elmorzsolt élesztõvel, majd letakarva tegyük meleg helyre. Kb. háromnegyed óra múlva fõzzünk meg 20 dg burgonyát, és törjük át. Amikor a kovász megkelt, adjuk hozzá a még meleg krumplit, 25 dg lisztet, 1 mokkáskanál sót, valamint 1,6 dl langyos vizet, és dagasszunk belõle lágy tésztát. Amennyiben túl kemény lenne, öntsünk hozzá még egy kis vizet, hogy nyúlós és ragacsos legyen. Addig dagasszuk, amíg a ragadós, lágy tészta el nem válik az edény falától. Utána szórjunk a tetejére kevés lisztet, és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük kb. 1 órán keresztül.Amikor a hólyagosra kidolgozott tészta legalább háromszorosára dagadt összegyúrás nélkül, vizes kézzel vagy egy vízbe mártogatott evõkanállal szaggassuk tojás méretû darabokra, és cipóvá formálva tegyük megvizezett deszkára. (Vigyázzunk, hogy most se nyomkodjuk agyon, mert elveszti a jellegzetes, sült kovászhoz hasonló ízét, és közönséges kelt tészta lesz belõle.) A szétterülõ darabokat minél távolabb helyezzük egymástól, hogy ne ragadjanak össze. Ezután a kiszaggatott tésztát kelesszük még negyedóráig, majd vizes kézzel nyújtsuk tenyérnyi méretûre, és min. 1,5 cm magas forró olajban mindkét oldalát süssük aranysárgára. A berakásnál ne hajoljunk föléje, mivel a vizes tészta miatt pattogó, forró zsiradék a szemünkbe freccsenhet. Ügyeljünk arra, hogy ne pirítsuk túl, mert rágós lesz. A lángost nagyobb méretû, vékony falú serpenyõben vagy egy zománcozott lábasban teljes lángon célszerû sütni, hogy minél kevesebb olajat szívjon magába. Ha nincs nagyméretû serpenyõnk, akkor két kisebbet használjunk, hogy a végére maradó tészta ne keljen túl.A kiszedett lángosokat ne rakjuk egymásra, mert egyik a másikától befülled, hanem egy rácson élére állítva helyezzük egymás mellé õket. Erre a célra legalkalmasabb a grillsütõ rácsa, a csepegtetõ tálcával együtt. Az ily módon tárolt lángos ropogós marad, és a felesleges olaj is lecsorog róla. Fogyókúrázók steril papírtörölközõre szedjék ki, ami a lecsepegtetés után visszamaradt zsiradékot felszívja. Melegen tálaljuk. Fokhagymás vízzel megkenve, és kissé megsózva fogyasszuk. Ehhez 1 gerezd fokhagymát elõzõleg reszeljünk le vagy préseljünk át, és kb. 0,5 dl vízzel leöntve felhasználásig áztassuk. Finomabban is ízesíthetjük, ha az egyik oldalát megkenjük simára kevert meleg tejföllel, és megszórjuk kevés reszelt sajttal. A fenti adag tésztából kb. 12 db normál méretû lángos készíthetõ. A kirántott zöldségekhez hasonlóan, csak frissen kisütve ízletes, így mindig annyit készítsünk belõle, amennyi el is fogy. Szükség esetén papírzacskóba rakva tároljuk. Hûtõszekrénybe nem szabad betenni. Másnap megpróbálkozhatunk a grillsütõben való felfrissítésével, de nem lesz olyan finom, mint frissen kisütve. Aki az utcán illetve a piacokon árusított kenyértészta ízû lángosokhoz van szokva, az tej helyett vizet adjon a kovászhoz. Lángost burgonya nélkül is készíthetünk. Ebben az esetben a krumplit annyi liszttel pótoljuk, hogy a tészta nyúlós, ragacsos legyen. Ennek az egyszerûbb változatnak az az elõnye, hogy sütés közben a tészta nem ugrik össze, ezért kiadósabb. Egyébként a burgonyás lángos sem ugrik össze olyan nagyon, ha kinyújtás után egy éles késsel néhány helyen bevagdaljuk.Kapcsolódó cikkek:Isszuk, de tudjuk mit?Ön otthon van a gasztronómiában?Enne valami finomat? Rakott lecsó
0 hozzászólás