Moldovai mártírok kalácsa (szentecskék) hozzávalók:

Tészta

1 kg liszt

3 tojás

12,5 dkg cukor

450 ml tej

5 dkg élesztő

50 ml olaj

reszelt citromhéj

egy tasak vanília cukor

3 tojás sárgája kenegetéshez

Szirup

cukor

méz

víz

vanília eszencia

citrom

Díszítés

méz

reszelt dióbél

Moldovai mártírok kalácsa (szentecskék) elkészítése:

A lisztet egy nagy tálba teszed, belekavarsz egy kávéskanál sót.

Az élesztőt néhány kiskanál cukorral elkavarod.

A tojásokat jól felvered a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadod a liszthez, az élesztőt is hozzáadod, majd elkavarod.

A meglangyosított tejet apránként adagolod a tésztához, miközben jól összedolgozod, és addig gyúrod, amíg jó ruganyós nem lesz.

A legvégén hozzágyúrod az olajat és jól beledolgozod.

Kelni hagyod.

Miután jól megkelt darabokra osztod, rudakat sodorsz belőlük, olyan hosszúra, hogy kettesével összefonva nyolcas formára tudd alakítani.

Tepsibe helyezed őket és még hagyod kelni.

Miután jól megkeltek, megkened őket tojássárgával és a mérsékelt tűznél megsütöd.

Közben összefőződ a szirup hozzávalóit, kihűtöd.

Mikor kivetted a kalácskákat a sütőből, meglocsolod a kihűlt sziruppal.

Megkened mézzel és megszórod darált dióval.

 

A kalács receptet lorynov ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc