Moldovai mártírok kalácsa (szentecskék) hozzávalók:
Tészta
1 kg liszt
3 tojás
12,5 dkg cukor
450 ml tej
5 dkg élesztő
50 ml olaj
reszelt citromhéj
egy tasak vanília cukor
só
3 tojás sárgája kenegetéshez
Szirup
cukor
méz
víz
vanília eszencia
citrom
Díszítés
méz
reszelt dióbél
Moldovai mártírok kalácsa (szentecskék) elkészítése:
A lisztet egy nagy tálba teszed, belekavarsz egy kávéskanál sót.
Az élesztőt néhány kiskanál cukorral elkavarod.
A tojásokat jól felvered a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadod a liszthez, az élesztőt is hozzáadod, majd elkavarod.
A meglangyosított tejet apránként adagolod a tésztához, miközben jól összedolgozod, és addig gyúrod, amíg jó ruganyós nem lesz.
A legvégén hozzágyúrod az olajat és jól beledolgozod.
Kelni hagyod.
Miután jól megkelt darabokra osztod, rudakat sodorsz belőlük, olyan hosszúra, hogy kettesével összefonva nyolcas formára tudd alakítani.
Tepsibe helyezed őket és még hagyod kelni.
Miután jól megkeltek, megkened őket tojássárgával és a mérsékelt tűznél megsütöd.
Közben összefőződ a szirup hozzávalóit, kihűtöd.
Mikor kivetted a kalácskákat a sütőből, meglocsolod a kihűlt sziruppal.
Megkened mézzel és megszórod darált dióval.
A kalács receptet lorynov ajánlotta.
0 hozzászólás