Mustáros sült burgonya hozzávalók:
4 személyre:
8 db közepes vagy 4 nagyobb burgonya
2 evőkanál olaj
2 evőkanál csípős mustár
2-4 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
só, bors
néhány szál petrezselyem
Mustáros sült burgonya elkészítése:
A burgonyákat gondosan megmossuk-sikáljuk, szárazra töröljük, hosszanti irányban kettévágjuk, és vágott felületüket, mint a pogácsa tetejét, mélyen bevagdossuk.
Simára keverjük az olajat a mustárral, hozzáadjuk a meghámozott, áttört fokhagymát, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és megkenjük vele a fél burgonyákat.
Nagyobb tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe rakosgatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 40-45 percig, pirosra sütjük (ha nagyon pirulna a tetejük, alufóliával lazán betakarjuk, de át kell sülniük!).
A sütőből kivéve néhány percig hűlni hagyjuk, tetejüket meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Igazán csak frissen jó! Köretként roston sült, natúr húsok, disznótoros mellé kínálhatjuk, önmagában – vegyes salátával, savanyúsággal – finom, könnyű vacsora.
Érdemes kisebb burgonyaszemekből készíteni, mert így rövidebb az elkészítési idő. Készíthetjük úgy is, hogy nyersen felkarikázzuk a meghámozott burgonyát, összekeverjük az öntettel, és sütőedénybe terítve megsütjük.
0 hozzászólás