Muszaka sütőtökkel hozzávalók:

1 kg krumpli

80 dkg körüli sütőtök

10 dkg szójagranulátum -esetleg 50 dkg darált hús

3 dl paradicsompüré

1 teáskanál cukor (nyers nád, nyírfa)

1 db vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál muszaka fűszerkeverék, ennek hiányában:

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál őrölt pirospaprika

2 mokkáskanál oregano

só (finomítatlan, természetes)

tört bors

olívaolaj a sütéshez (magas égéspontú)

besamel mártáshoz:

5 dkg vaj (ghí)

5 dkg liszt (tönköly fehér)

4 dl tej

1 db natúr joghurt

5 dkg kemény sajt reszelve

csipet szerecsendió

1 mokkáskanál kakukkfű

só (finomítatlan, természetes)

tört bors

A Muszaka sütőtökkel receptjét Receptműves ajánlotta!

Muszaka sütőtökkel elkészítése:

Előkészítés:

– mossuk meg a sütőtököt, hámozzuk meg és vágjuk 0,5-1 cm széles korongokra

– áztassuk be a szóját annyi vízbe, amennyi bőven ellepi (csak vega muszakánál 🙂

– hámozzuk meg a krumplit és karikázzuk 0,5-1 cm széles karikákra

– tisztítsuk meg a hagymákat és kockázzuk apróra (aki az intenzívebb ízt szereti a fokhagymát reszelje le)

– tegyünk fel melegedni olajat (1,5-2 cm magas legyen az edény falán mérve és közepes lánggal melegítsük, hogy ne égjen meg)

– enyhén olajozzuk ki a hőálló tálat, amiben sütjük

– készítsük elő a fűszereket

– készítsünk elő konyhai papírtörlőt

Elkészítés:

1. amikor az olaj felhevült süssük meg a krumpli karikák felét (aranysárgára, félpuhára, mert még sülni is fog), majd szedjük papírtörlőre a felesleges olaj eltávolítása miatt

2. a papírtörlőről tehetjük is a tálba az első sort (krumpli feléből, a másik fele a 3. sor lesz)

3. ha az első fele kisült a krumplinak, lehet sütni a sütőtököt, melyet sütés után (a felesleges olajat leitatva) lehet tenni 2. sorként a tálba

4. ha a sütőtök réteg elkészült, folytassuk a krumpli másik felének kisütését, majd a korábbiak szerint tegyük a tálba 3. rétegként (ha maradt sütőtök, ki lehet sütni és letenni 4. rétegként)

5. az olajban sütéssel végeztünk, el lehet zárni alatta a hőt

6. egy lábosban hevítsünk fel 1-2 evőkanál olajat és pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott szóját (húsevők a húst), öntsük fel a paradicsompürével, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket, majd főzzük addig míg a paradicsom elkezd „rotyogni”

7. terítsük egyenletesen az utolsó réteg tetejére a paradicsomos ragut

8. készítsük el a besamel mártást, a vajat melegítsük közepes lángon, amíg felolvad, adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze csomómentesre, majd öntsük fel a tejjel és főzzük (folyamatosan kevergetve), amíg besűrűsödik

9. ha besűrűsödött, vegyük le a hőről és adjuk hozzá a reszelt sajtot, a szerecsendiót, kakukkfüvet és a borsot, valamint a joghurtot, keverjük össze és terítsük a mártást a muszaka tetejére

10. 180 fokon süssük aranybarnára (40-45 perc)

Praktikák:

– érdemes ez előkészületre nagy hangsúlyt fektetni, így gördülékenyen el lehet készíteni az egyes lépéseket

– a képen látható muszaka 2 sor krumplival és 2 sor sütőtökkel készült, mert volt maradék, ennyire lehet rugalmas a recept, vagy a családi igények 🙂

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc