Narancstorta hozzávalók:
A lapokhoz:
6 tojás
120 g cukor
120 g liszt
1 zacskó sütőpor
egy narancs héja
2 tasak vaníliás cukor
A sziruphoz:
150 g cukor
1 narancs leve
250 ml víz
1/4 vaníliarúd
A krémhez:
5 tojás
5 zselatinlap
250 g cukor
500 g tejszín
2 evőkanál kandírozott narancshéj (alapvető)
rum eszencia (vagy 50 ml rum)
2 tasak vaníliás cukor
A zselés mázhoz:
250 ml természetes narancslé
4 evőkanál cukor
1 tasak zselatin (vagy 3 zselatinlap)
0,5 l tejszín
Narancstorta elkészítése:
Lapok:
Verd habbá a 6 tojásfehérjét, majd szórd bele a porcukrot és verd, amíg megkeményszik.
Add hozzá sorban a tojássárgájákat, narancshéjat és a leszitált és a sütőporral összekevert lisztet.
Béleld ki sütőpapírral a tortaformát és öntsd bele a piskótának való tésztát, majd tedd 250 fokos sütőbe 10 percre. Azután csökkentsd 200 fokosra a sütőt és hagyd még 10-15 percig, amíg a tészta elválik a szélektől.
Krém:
A narancskrémet csináld gőzfürdőn: keverd össze az 5 tojást a cukorral és zselatinnal (melyet puhítottál 10 percig vízben) és főzd, amíg összeáll a krém.
Add hozzá a kandírozott narancshéjat (ha nincs, előző nap hámozd le zöldséghámozóval egy narancs héját, csak a narancssárga részt, vágd apróra, cukrozd meg és hagyd állni másnapig), majd miután kihűlt a krém, add hozzá a felvert tejszínt és a rumot.
Szirup:
A sziruphoz főzd a cukrot a vízzel és vaníliával, amíg összeáll. Add hozzá a végén a narancslevet és tedd hűtőbe.
A torta összeállítása
Miután kihűlt, vágd a tortalapot háromba, szirupozd be és kend meg mindegyiket krémmel. Öntsd az előírás szerint elkészített, 250 ml narancsléből, 3-4 kanál cukorból és persze a zselatinporból, előállított zselatint az utolsó réteg krémre.
Hagyd hűvösön, hogy megkeményedjen a máz, majd díszítsd tejszínhabbal a széleit.
A narancstorta receptet pansy ajánlotta.
0 hozzászólás