Nyúlgerinc gesztenyével hozzávalók:

4 személyre

20 dkg gesztenye

1 csokor petrezselyem

2 nyúlgerinc

1 rúd fokhagymás vaj

2 tojás

4 púpos evőkanál zsemlemorzsa

Szósz

25 dkg csipkebogyólekvár

2 dl zöldségleves kockából

3 szegfűszeg

1 evőkanál cukor

Nyúlgerinc gesztenyével elkészítése:

A sütőt 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A gesztenyét megmossuk, héját keresztben bevágjuk, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a héja szétnyílik. Ezután konyharuhába csomagoljuk, néhány percig állni hagyjuk, majd lefejtjük a héját. A gesztenyét bő vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Amíg a gesztenye fő, leöblítjük a petrezselymet, apróra vágjuk. A húst megmossuk, a csont mellett mindkét oldalon kb. 3 cm-re bevágjuk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal.

A gesztenyét összetörjük (krumplinyomóval). Habosra keverünk 6 dkg vajat, beledolgozzuk a tojásokat, a zsemlemorzsát, a gesztenyét és a petrezselymet. Végül sóval, borssal ízesítjük a masszát, és egy részét a húsvájatokba töltjük. A maradékkal bekenjük a húst. A sütőt ismét 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) kapcsoljuk. A tepsit kivajazzuk 2 dkg fokhagymás vajjal, a maradék vajat összedolgozzuk a liszttel. A húst a tepsire fektetjük, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. (Ha van, az utolsó 3 percre a grillt is bekapcsoljuk.) Kikapcsoljuk a sütőt, a húst benne hagyjuk.

Közben elkészítjük a mártást. A csipkebogyólekvárt elkeverjük a húslevessel, a szegfűszeggel, felforraljuk, és 5 percig forraljuk. A szegfűszeget kivesszük, és kisebb adagokban belekeverjük a vajas lisztet. A szószt cukorral, sóval, borssal ízesítjük, és még kb. 5 percig forraljuk. A húst levágjuk a csontról, felszeleteljük, és a szósszal, főtt tésztával, párolt zöldségekkel körítve tálaljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc