Óriás babgulyás bográcsban hozzávalók:
40 literes bográcshoz
1,5 kg vöröshagyma összevágva
1 fej fokhagyma
3 db zöld csöves erős paprika
5 db fehér paprika
5 db paradicsom
8 kg csont nélküli marhahús (nyak, lapocka, lábszár)
2 db közepes méretű füstölt csülök
1 kg füstölt oldalas
1 kg zsír
1,5 kg nagy szemű tarkabab
1 kg tisztított sárgarépa
1 kg gyökér
2 db közepes méretű zellergumó
burgonya
só
petrezselyem
zellerzöld
őrölt feketebors
őrölt köménymag
pirospaprika
delikát
csipetke 1 kg lisztből és 8 db tojásból
Óriás babgulyás bográcsban elkészítése:
Az összevágott hagymát, paprikát, paradicsomot zsíron megdinszteljük, majd az apró kockára vágott marhahúst, füstölt csülköt, füstölt oldalast rátesszük és jól összefőzzük.
Pirospaprikával és a fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük, majd vízzel vagy csontlével felengedjük.
Amikor a hús félfövésben van, beletesszük az előző nap beáztatott babot és tovább főzzük.
Kis idő múlva beletesszük a csipetke tésztát, a kockára vágott zöldségeket és a csomóba kötött petrezselyem és zeller zöldjét.
A kockára vágott burgonyát utoljára tesszük bele, kb. fél órával a gulyásleves elkészülte előtt.
Mindezeket összefőzve megkóstoljuk, s ha úgy kívánja, még fűszerezünk rajta ügyelve arra, hogy az ízek harmonikusan érződjenek a babgulyásban.
0 hozzászólás