Óriás fehérbab leves hozzávalók:

50 dkg óriás fehérbab

3 db sárgarépa

2 db fehérrépa

1 db kicsi zellergumó

3-4 szál zellerzöld

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3-4 szál petrezselyemzöld

1 db paradicsom

1 teáskanál őrölt pirospaprika

só (természetes, nem finomított)

tört bors

2-3 evőkanál olívaolaj (100% extra szűz)

Óriás fehérbab leves elkészítése:

Előkészítés:

– a babot egy éjszakára áztassuk annyi vízbe, amennyi bőven ellepi

Elkészítés:

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a répákat 3-4 mm vastagra, a fokhagymát vékonyra karikázzuk fel, a zellergumót és a paradicsomot 1-2 cm nagyságra, a vöröshagymát apróra kockázzuk

2. az olívaolajon pirítsuk meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsomot, majd, ha a paradicsom kevés levet ereszt, szórjuk meg a pirospaprikával és pár másodpercig pirítsuk

3. adjuk hagymához a babot, öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi és fedő alatt főzzük, amíg fogkeményre puhul

4. adjuk a babhoz a répákat, zellergumót, sózzuk, borsozzuk, majd, ha szükséges, pótoljuk a vízet, hogy ellepje és fedő alatt főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak

5. aprítsuk fel a petrezselyem és a zeller zöldjét és ha megfőttek a zöldségek, adjuk a leveshez, majd zárjuk el a hőt alatta

Praktikák:

– édes és csípős paprikát is tehetünk a zöldségek közé

– csipetkével is készíthetjük

– az ilyen jellegű levesekben kiválóan felhasználható a fagyasztóban gyűjtött paprikacsuma, (levesenként 2-4 db). Ha bármilyen ételhez friss paprikát használunk, mindig lemagozzuk a csumáját és egy külön zacskóban gyűjtjük a fagyasztóban (a magok megfeketednek, így érdemes ezt a kis műveletet megtenni), szóval a következő saláta, vagy lecsó készítésekor érdemes erre figyelni és megkezdeni a gyűjtést…

Az Óriás fehérbab leves receptjét Receptműves küldte. Köszönjük!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc