Orjaleves lúdgége tésztával hozzávalók:
5 személyre
1,5 kg húsos orja
25 dkg sárgarépa
25 dkg gyökér
10 dkg zeller
10 dkg karalábé
10 dkg kelkáposzta
5 dkg vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
10 dkg paradicsom
10 dkg zöldpaprika
3 dkg só
pár szál sáfrányos szeklice vagy sáfrány
1 dkg egész feketebors
10 dkg vese
20 dkg velő
10 dkg lúdgége tészta
friss reszelt torma
Orjaleves lúdgége tésztával elkészítése:
Az orjalevest leginkább disznóvágások alkalmával készítik az alföldi (sváb) családoknál. A disznó hátgerincéből minden személyre 4 ujjnyi széles darabot kell vágni, ehhez minden személyre kb. 1 liter vizet használunk fel.
A friss húsos orjacsontot leforrázzuk, és hideg vízben feltesszük főni. Ha félig megpuhult a hús (kb.1óra)a habot leszedjük majd megsózzuk, beletesszük a megtisztított és ujjnyi hasábokra vágott zöldségeket.
A fűszereket, fokhagymát, vöröshagymát fűszerzacskóba kötjük és a levesbe helyezzük. Hogy a levesünk szép tiszta legyen, lassú tűzön (a fazék fedetlen, a gázláng takarékon) főzzük készre. A levesnek nem szabad rotyognia, még gyöngyöznie is csak alig. Ha szükséges, a levest utána ízesítjük.
Ha a leves elkészült, kiszedjük a húst és a zöldséget majd egy kis ideig pihentetjük (5 perc).
Külön edényben, enyhén sós vízben kifőzzük a lúdgége (csiga) tésztát, majd leszűrjük
Külön leforrázzuk a sertésvesét és -velőt, amit kevés húslében készre főzünk, utána kockára vágjuk a vesét.
Levesestálba tesszük a vesét a velővel, a hasábokra vágott vegyes zöldséggel, a külön főzött lúdgége (csiga) tésztával, és rámerjük a forró orjalevest.
Tálaláskor a levesbe színezőnek egy kis sáfrányt teszünk, tetejére friss petrezselymet szórunk. Az orjahúst bele is tehetjük a levesbe, vagy külön tálon a leves mellé tálaljuk.
A leves elfogyasztása után, a csontokról leomló hús kísérője az ecetes torma.
0 hozzászólás