Pak choi leves kókusztejjel hozzávalók:
4 dl kókusztej
1 db magozott chili
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
30 dkg pak choi
1 db sárgarépa
3 db shiitake gomba
5 g üvegtészta
1 evőkanál gombaszósz
1 evőkanál sötét szójaszósz
3 evőkanál halszósz (lehet vega is)
1/2 lime leve
2 evőkanál szelt bazsalikomlevél
csipet só (nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
Pak choi leves kókusztejjel elkészítése:
Előkészítés:
Ez a leves elképesztő gyorsan elkészül, így az előkészítésre fontos odafigyelni!
– ha szárított gombát használunk, mossuk meg, mert erre a szárítás előtt nincs lehetőség, majd áztassuk be forró vízbe, így nagyon gyorsan megpuhul, majd, ha megpuhult, kockázzuk fel
– tisztítsuk meg a hagymákat, szeljük apró kockákra a vöröshagymát és nagyon vékony karikákra a fokhagymát
– egy kiskanállal kapargassuk le a gyömbér vékony héját és karikázzuk fel, majd a karikákat vágjuk vékony csíkokra
– magozzuk ki és aprítsuk fel a chilit
– a pok choi-t szedjük leveleire, mossuk meg és csíkozzuk fel kb. 1 cm-es darabokra
– a sárgarépát tisztítsuk meg, karikázzuk fel, majd a karikákat csíkozzuk vékonyra
– a lime-ot mossuk meg alaposan és a felének a levét nyomjuk ki
– a bazsalikom leveleket mossuk meg és csíkozzuk fel vékonyra
Elkészítés:
1. az olívaolajon pirítsuk üvegesre a vöröshagymát (kevés sóval, így könnyebben kiengedi a levét és az ízét), majd adjuk hozzá a chilit, a fokhagymát, a gyömbért, a sárgarépát és keverjük át, hogy egy kicsit piruljanak
2. adjuk hozzá a gombát, a pak choi-t és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje
3. ízesítsük tört borssal, gomba-, szója- és halszósszal (ha szükséges, óvatosan sózzuk, mert a szószok jellemzően elég sósak)
4. közepes lángon főzzük, majd ha kezd forrni, adjuk hozzá a kókusztejet, a lime levét és a bazsalikom leveleket, valamint az üvegtésztát, majd forraljuk össze és kész (az üvegtészta a forró levesben megpuhul)
Praktikák:
– ha vegán étel a cél a halszószt helyettesítsük vega változattal (jellemzően gombából készül)
– a pak choi helyett lehet használni klasszikus kínai kelt (napa káposzta) is
A Pak choi leves kókusztejjel receptjét Receptműves ajánlotta. Köszönjük!
0 hozzászólás