Paradicsomos káposzta gombafasírttal hozzávalók:

PARADICSOMOS KÁPOSZTA 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1,5 kg fehér fejes káposzta

20 dkg paradicsompüré (100 %-os)

1 db vöröshagyma

2-3 evőkanál olivaolaj (extra szűz)

3 db babérlevél

1/2 teáskanál őrölt kömény

3 teáskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)

só (himalája)

GOMBAFASÍRT 15 db (egészségesebb összetevők)

25 dkg csiperke gomba

15 dkg liszt (teljes kiőrlésű, vagy zabpehelyliszt)

csipet só (himalája)

1 mokkáskanál ételízesítő (sómentes)

tört bors

1 evőkanál petrezselyem

2 marék zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű péksüteményből)

olaj a sütéshez (oliva)

Paradicsomos káposzta gombafasírttal elkészítése:

Káposzta:

1. tisztítsuk meg a hagymát, vegyük le a káposzta felső 1-2 fedőlevelét és a fejet mossuk meg vízzel

2. a hagymát szeljük kockára, a káposztát vékony 5-6 cm hosszú csíkokra (a torzsát ne szeljük bele)

3. az olajon pároljuk meg a hagymát, majd tegyük rá a felcsíkozott káposztát és a babérlevelet, majd ízesítsük kevés sóval

4. öntsük fel (tisztított) vízzel a káposzta feléig (nem kell több víz, mert a káposzta sokat ereszt), keverjük össze és fedő alatt főzzük

5. kb. 20 perc után elegendő vizet ereszt a káposzta, ekkor ízesítsük a köménnyel és a cukorral, valamint adjuk hozzá a paradicsompürét

6. főzzük tovább fedő alatt, amíg a káposzta kellemesen ropogósra megfő

Fasírt:

1. amíg fő a káposzta, tisztítsuk meg és szeljük apróra a gombát

2. egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve

3. fűszerezzük a gombát, adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük, gyúrjuk össze

4. mélytányérba öntsük a zsemlemorzsát

5. a gombás masszából dió nagyságú golyókat, vagy rudakat formázzunk és hempergessük meg a zsemlemorzsában

6. csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő)

7. közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj – ha kissé lehűlt, várjuk egy kicsit amíg a következő adagot sütjük)

Praktikák:

– a zöldség levesességétől és a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a fasírt, ha nem akar

összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs liszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás)

– az egészségesebb elkészítésre tekintettel szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk

– egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat

– a képen látható fasírtok teljes zabpehely liszttel készültek

 

A receptet Receptműves küldte. Köszönjük!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 50 perc