Paradicsomos káposztafőzelék hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
80 dkg fehér káposzta
1,8 l paradicsomlé
1 kis fej hagyma
liszt
olaj
Paradicsomos káposztafőzelék elkészítése:
Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 2 evőkanál étolajon üvegesre pirítjuk.
80 dkg fehér káposztát tisztítsunk meg, és torzsája nélkül vágjuk fel 0,5 cm széles szeletekre, majd tegyük a hagymához. Szórjunk rá fél mokkáskanál sót, öntsünk rá 1,8 liter paradicsom ivólevet, és fedő alatt, időnként megkeverve főzzük kb. egy és negyed órán keresztül, amíg megpuhul.
2 evőkanál liszthez tegyünk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belõle rántást.
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen.
Ezt öntsük a főzelékhez, és gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.
Végül adjunk hozzá 5 dkg mézet, és forraljuk össze a káposztával. Tehetünk bele méz helyett cukrot is, de vigyázzunk, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá, és igazítsuk a szánk ízéhez a mennyiséget.
Tipp
Ha nyáron nyers paradicsomot vagy télen sűrű paradicsomlevet használunk, akkor ne hígítsuk fel ivólé sűrűségűre. Inkább először 6 dl vízben kezdjük el főzni a káposztát. És amint a víz elpárolgott, öntsünk rá 1,2 liter rostos paradicsomlevet, és lassan forraljuk tovább, amíg a káposzta megpuhul.
Melegen, gombás szójafasírttal vagy szójás Stefánia vagdalttal tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk.
0 hozzászólás