Paradicsomos káposztafőzelék hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma

80 dkg fehér káposzta

1,8 l paradicsomlé

1 kis fej hagyma

liszt

olaj

Paradicsomos káposztafőzelék elkészítése:

Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 2 evőkanál étolajon üvegesre pirítjuk.

80 dkg fehér káposztát tisztítsunk meg, és torzsája nélkül vágjuk fel 0,5 cm széles szeletekre, majd tegyük a hagymához. Szórjunk rá fél mokkáskanál sót, öntsünk rá 1,8 liter paradicsom ivólevet, és fedő alatt, időnként megkeverve főzzük kb. egy és negyed órán keresztül, amíg megpuhul.

2 evőkanál liszthez tegyünk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belõle rántást.

Vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen.

Ezt öntsük a főzelékhez, és gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.

Végül adjunk hozzá 5 dkg mézet, és forraljuk össze a káposztával. Tehetünk bele méz helyett cukrot is, de vigyázzunk, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá, és igazítsuk a szánk ízéhez a mennyiséget.

Tipp

Ha nyáron nyers paradicsomot vagy télen sűrű paradicsomlevet használunk, akkor ne hígítsuk fel ivólé sűrűségűre. Inkább először 6 dl vízben kezdjük el főzni a káposztát. És amint a víz elpárolgott, öntsünk rá 1,2 liter rostos paradicsomlevet, és lassan forraljuk tovább, amíg a káposzta megpuhul.

Melegen, gombás szójafasírttal vagy szójás Stefánia vagdalttal tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 30 perc