Pikáns sütőtök rizottó hozzávalók:
40 dkg tisztított sütőtök (ez kb. 60-70 dkg héjjal, magházzal – ennél az ételnél a kevésbé édes, kereket ajánlom)
20 dkg rizs (barna)
10 dkg kolbász (magas hústartalommal)
5 dkg feketeerdő sonka, vagy bacon
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál ételízesítő (sómentes)
1-2 evőkanál olivaolaj (sonka zsírmennyiségétől függ)
6-7 dl víz
csipet só (természetes, nem finomított)
tört bors
Pikáns sütőtök rizottó elkészítése:
1. magházától és héjától tisztítsuk meg a tököt, majd vágjuk 2×2 cm-es kockákra
2. a hagymát, foghagymát, sonkát kockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk
3. serpenyőben, kevés olajon, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymákat, majd rátesszük a sonkát
4. ha a sonka kezd sülni (világosodik), rátesszük a felkockázott tököt és átkevergetjük, majd ráöntjük a rizst, hozzáadjuk a kolbászt és ízesítjük ételízesítővel, borssal
5. öntsük fel a rizses keveréket, először 5 dl vízzel, majd később, ha még nem puhult meg a rizs, a maradék 1-2 dl-t is öntsük hozzá
6. fedő alatt, kis lángon pároljuk 25-30 percig, amíg a rizs megfő (5-10 percenként keverjük át és ellenőrizzük, van-e elég víz a rizsnek)
7. ha a rizs megfőtt, zárjuk el a lángot alatta és fedő alatt hagyjuk pihenni még 5 percig (felszívja a maradék nedvességet is)
Praktikák:
– a rizottó állaga akkor jó, ha a rizs megfőtt és egy kevéssé nedves állagú (ragacsos)
– a sóval óvatosan bánjuk a sonka önmagában is sós lehet.
A Pikáns sütőtök rizottó receptjét Receptműves küldte. Köszönjük!
0 hozzászólás