Piroska palacsinta hozzávalók:
Lap
150 ml langyos víz
150 langyos tej
25 g friss élesztő (ha nincs, használjunk 1 evőkanál száraz élesztőt)
1 kiskanál só
1 kiskanál cukor
400-450 g liszt
6 evőkanál olaj
Töltelék
5 paradicsom
3 paprika
2 hagyma
só
bors
reszelt sajt ízlés szerint
Piroska palacsinta elkészítése:
Töltelék: felvágjuk a hagymát és paprikát és egy serpenyőben forró olajban pároljuk. Amikor a hagyma megüvegesedett és a paprika is megpuhult, hozzáadjuk a megmosott és apróra vágott paradicsomot. Mikor az levet eresztett, adunk hozzá sót és borsot, valamint ízlés szerint csípős fűszerpaprikát. Megvárjuk míg elfő a leve, majd levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.
Lap: egy tálba 400 g lisztet teszünk, a közepébe pedig beletesszük a langyos tejben feloldott élesztőt és egy evőkanál cukrot. Mikor megkelt az élesztő, hozzáadjuk a langyos vizet, tejet, sót és jól öszekavarjuk. 15 percig hagyjuk pihenni majd 10 egyenlő részre osztjuk. 5 darabot kinyújtunk, s megkenjük olajjal. Meglisztezzük felül és alul, egymásra tesszük, majd a kivajazott és lisztezett tepsiben kinyújtjuk. A hideg tölteléket elegyengetjük és megszórjuk reszelt sajttal. A másik 5 lapot ugyanígy kinyújtjuk és rátesszük a töltelékre., megkenjük tojássárgájával, felszeleteljük és minden részre teszünk egy szelet paradicsomot. 30 percig hagyjuk kelni meleg helyen, majd 180 fokos sütőbe tesszük 20-30 percre (az utolsó 10 percre letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje).
Hidegen vagy melegen előételként tálaljuk.
A piroska palacsinta receptet Pocahontas ajánlotta.
0 hozzászólás