Piskóta tekercs vajkaramellával KÉRÉSRE INAKTIVÁLVA hozzávalók:
12 dkg liszt
12 dkg cukor
+ 3-4 evőkanál cukor
5 dkg vaj
annyi tejszín amennyi mártás sűrűségűvé teszi a karamellát
6 tojás ketté választva
4-5 evőkanál baracklekvár
Piskóta tekercs vajkaramellával KÉRÉSRE INAKTIVÁLVA elkészítése:
Amint ketté választottuk a tojásokat, a cukor 2/3 részével a fehérjéből kemény habot verünk, majd hűtőbe rakjuk.
Ha ez megvan, akkor a sárgájához hozzáöntjük a cukor 3. harmadát és szintén felverjük. (fehérje min. 15 perc, sárgája 10, azért hogy a cukor biztosan elolvadjon a habokban.)
Miután ezzel is megvagyunk, akkor kivesszük a fehérjét, majd a fele lisztet a sárgájához és óvatosan a másik felét a fehérjéhez keverjük, eldolgozzuk, majd mindkét masszát összedolgozzuk.
A sütőt 160-180 fokra állítjuk, majd fogunk egy sütőlemezt. Ráterítünk pont akkora méretű sütőpapírt, amekkora a lemez. Se kisebbet se nagyobbat. Ha ez megvan, akkor az újjunkkal egy egy darabka masszát teszünk a sütőlemezre a zsírpapír 4 sarkához (ez rögzíti a papírt sütés közben)
Ha ez megvan, akkor ráteríthetjük a masszát a papírra majd egy spatulával vagy eszközzel elsimítjuk kb fél egy cm vastagra kb téklalap alakúra.
Betesszük a sütőbe és a piskóta lapot kb 15-20 percig sütjük.
Amíg a tésztalap sül, a baracklekvárunkat jó alaposan kikeverjük egy csöpp vízzel.
Ezután a maradék cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd hozzáadjuk a vajat, végül annyi tejszínt hogy sűrűbb mártás állagú legyen.
Amint a piskóta lap megsült (ellenőrzés: ha ruganyos kész ha nem akkor figyelve tovább sütjük), kivesszük a sütőből és levéve a sütőlemezről gyorsan határozottan megfordítjuk, majd levesszük a sütőpapírt és vagy liszttel vagy porcukorral meghintjük.
A széleit vékonyan de egyenesen levágjuk, hogy egy szép téglalapot kapjunk, ezután gyorsan bekenjük a lekvárral. A hajtás elejére egy darabka levágott tésztát rakunk (így könnyebb lesz tekerni) és a papír segítségével gyorsan feltekerjük és a papírban hagyjuk kihűlni.
Amint a sütemény kissé kihűl, rézsútosan kb 2 cm-es szeleteket vágunk és tálaljuk.
A tányér közepére teszünk a vajkaramellából és erre helyezzük a piskóta szeleteket.
0 hozzászólás