Póréhagymás quiche hozzávalók:

tésztához:

18 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)

8 dkg (hideg) vaj

1 dl (hideg) víz (lisztfüggő, hogy mennyi szükséges)

1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)

lepényhez:

2 szál póréhagyma

3 szelet Feketeerdő sonka, vagy bacon (magas hústartalmú)

3 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1 doboz (175 g) tejföl

1 mokkáskanál oregano

só (természetes, nem finomított)

bors (lehet egész és vegyes is)

Póréhagymás quiche elkészítése:

1. adjuk a liszthez a sót és morzsoljuk bele a vajat (ha van aprító gép, azzal végezzük, sokkal gyorsabb, könnyebb) és a vízzel gyúrjuk könnyű, lágy, de gyúrható tésztává (ne ragadjon)

2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a formát

3. nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vastagra és egyenletesen terítsük a formába

4. 10 perig süssük elő a tésztát a 2. pontban írt hőfokon és azalatt készítsük el a lepény alapot

5. tisztítsuk meg a zöldséget és a sonkával szeljük apróra (ezt is végezhetjük az aprítóval), ízesítsük sóval, borssal és oreganoval

6. adjuk hozzá a tojásokat (egyesével ellenőrizve a frissességet!) és a tejfölt, majd alaposan keverjük össze

7. öntsük a tojásos keveréket az elősütött tésztára és tegyük vissza a sütőbe 30 percre, amíg a tojásos massza is megsül

Praktikák:

– tehetünk a lepénybe tejszínt, ízlés szerint fűszereket, zöldségeket

– a profik az elősütésekor tesznek a tésztára száraz babot, vagy süthető kerámia gyöngyöt, én nem szoktam, mivel nincs a tészta alapban térfogat emelő anyag (pl. sütőpor, szódabikarbóna), ha valahol kissé púpos lesz, le lehet nyomni kézzel

– a képen látható quiche teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült

A receptet a Receptműves ajánlotta. Köszönjük!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc