Puha kürtőskalács tepsiben hozzávalók:
Tészta:
30 g száraz élesztő
300 ml tej
3 evőkanál cukor
100 g vaj
2 egész tojás
2 tojássárgája
vanília esszencia
egy csipet só
500 g liszt
Szirup:
200 g cukor
100 ml víz
2 evőkanál citromlé
Máz:
200 g darált dió (kókuszreszelék, fahéj, stb.)
7-8 evőkanál kristálycukor
Puha kürtőskalács tepsiben elkészítése:
A kürtőskalácsot hagyományosan parázson kell készíteni, de használhatjuk az otthoni sütőnket is. Íme, így készíthetünk otthon, egyszerűen kürtőskalácsot.
Előbb a szirupot készítsük el, felfőzve a vizet, cukrot és citromlevet, majd hagyjuk kihűlni.
Oldjuk fel az élesztőt langyos tejben, adjuk hozzá a cukrot és az olvasztott vajat, majd a vanília esszenciát és a kis sóval felvert tojásokat. A végén adjuk hozzá a lisztet is, és gyúrjunk rugalmas tésztát. Hagyjuk legalább egy fél órát meleg helyen kelni.
Miután megkelt, nyújtsuk ki a tésztát, és vágjuk csíkokra, majd tekerjük rá a megolajozott kürtős kalács formákra. Kenjük be jól a kihűlt sziruppal, forgassuk meg a dióban és cukorban (de más finomságokat is használhatunk, pl: kakó, fahéj, kókuszreszelék), majd tegyük a kiolajozott és kilisztezett tepsibe. Süssük 35-40 percig az előmelegített sütőben.
Tálald desszertként egy csésze tejjel vagy kávéval.
A kürtős kalács receptet Pica ajánlotta.
0 hozzászólás