Pulyka aszalt gyümölcsös töltelékkel hozzávalók:
1 db egész pulyka (6-8 kg-os)
2 evőkanál vaj
2 evőkanál kakukkfű
só, bors
A töltelékhez:
1,5 pohár vadrizs
0,5 kg fehér kenyér
10 dkg vaj
2 db vöröshagyma
2 db zellerszár
2 evőkanál kakukkfű
2 evőkanál zsálya
1 csomag zöldpetrezselyem
0,5 kg sütőtök kis kockára vágva
2 db alma
0,5 kg vegyes aszalt gyümölcs
só, bors
20 dkg dió
Pulyka aszalt gyümölcsös töltelékkel elkészítése:
A megtisztított pulykát mossuk meg hideg vízben alaposan, majd sóval és kakukkfűvel dörzsöljük be jól. Szobahőmérsékletű vajjal kenjük be, majd tegyük egy nagy tepsibe.
A töltelékhez főzzük meg a vadrizst bő vízben, majd csepegtessük le és hagyjuk kihűlni.
Egy nagy tálba tegyük a rizst, a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, az olvasztott vajat, az összevágott hagymát, a felkockázott zellerszárat, a tököt, az aszalt gyümölcsöket, almát, pirított diót, fűszereket. Keverjük össze alaposan, és ezzel a töltelékkel töltsük meg a pulykát.
Öntsünk a pulyka alá a tepsibe egy kis vizet, és tegyük előmelegített sütőbe. Első fél órán keresztül 180-190 fokon, majd 140 fokon süssük 3-4 órán keresztül. Sütés közben pecsenyelével locsolgassuk.
Az aszalt gyümölcsös töltelékes pulyka mellé köretként pasztinák pürét, párolt kelbimbót kínáljunk hozzá.
0 hozzászólás