Rajnai savanyúsült hozzávalók:

1 kg sovány marhahús (lapocka, vagy szegy)

só, bors

10-15 dkg mazsola

15 dkg melasz (esetleg méz)

3 dl barna alapmártás

Páclé

1 liter víz

1 liter száraz vörösbor

2-3 fej hagyma

só, bors

ecet

borókabogyó

mustármag

babérlevél

Rajnai savanyúsült elkészítése:

A páclé hozzávalóit egy nagyobb edényben összekeverjük a gorombára vágott hagymával. Ezt a kellemesen savanykás levet előbb felforraljuk, majd a húsra öntjük, és 5-6 napig hűtőben érleljük.

A húst kivesszük a pácból és egy magasabb falú edényben, előmelegített sütőben (villanynál kb.180 °C-on, gáznál 5-6-os fokozaton) megsütjük, miközben a leszűrt páclével locsoljuk. Vigyázat, nem szabad túlsütni, mert kiszárad, és szétesik! (Az a legjobb, ha a húst már egy nappal az étkezés előtt megsütjük.)

A barna alapmártáshoz ugyanannyi leszűrt páclevet adunk, belekeverjük a melaszt, s miután befőztük a 2/3-ára, beletesszük a mazsolát, és még egyszer átforraljuk. A felszeletelt marhasültet átmelegítjük ebben a mártásban, majd kiszedjük belőle a húst, s a szószt külön edényben tálaljuk.

Kiváló vasárnapi ebéd lehet almás-meggyes piroskáposztával és burgonyagombóccal.

Benkő Gábor receptje

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 70 perc