Rakott karfiol fehér mártással hozzávalók:
1 karfiol
1 darab paradicsom
10 darab bazsalikomlevél
400 g főtt sonka
4 gerezd fokhagyma
200 g reszelt sajt
200 g száraztészta
1 liter tej
1 evőkanál liszt
só, bors, szárított oregánó, olívaolaj
Rakott karfiol fehér mártással elkészítése:
Megmossuk a karfiolt, és rózsáira szedjük. Sós vízbe tesszük, és félig megfőzzük. Időközben előkészítjük a többi összetevőt. Megreszeljük a sajtot, felszeleteljük a sonkát és a paradicsomot. A bazsalikomleveleket megmossuk, és darabokra szaggatjuk.
A fokhagymagerezdeket egyben olívaolajban felmelegítjük. Nem pirítjuk barnára, csak egy kissé kesernyés íze lesz.
A forró és fokhagymaaromás olajba teszünk egy evőkanál lisztet, hagyjuk egy kicsit pirulni, majd tejjel feltöltjük. Megfűszerezzük (a sonka függvényében) sóval, borssal és szárított oregánóval. Hozzáadjuk a sonkát és a bazsalikomleveleket, elkeverjük, s egy keveset még főzzük.
A száraztésztát sós vízben roppanósra főzzük. Nem főzzük puhára, mert ezután szószba mártjuk. Amikor félig megfőtt kivesszük, és a mártásba teszzük.
A karfiolt egy edénybe tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, és paradicsommal díszítjük. Ezután a 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és 20 percig sütjük, majd a sütőt felhevítjük 250 fokra és bekapcsoljuk a ventillátort. Amikor megpirult, kinyitjuk a sütő ajtaját, és még 5-10 percig bent hagyjuk az ételt.
Tálalás előtt fel lehet melegíteni.
0 hozzászólás