Rakott kelkáposzta gombapörkölttel hozzávalók:
4 személyre
1 nagyobb (1 kg körüli) fej kelkáposzta
50 dkg csiperkegomba
20 dkg rizs (barna)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 nagy dobozos tejföl (csökkentett zsírtartalmú)
1 db tojás (szabadtartású, vagy bio)
2 teáskanál ételízesítő (sómentes)
2 teáskanál őrölt pirospaprika
só (himalája)
bors
olivaolaj (extra szűz)
Rakott kelkáposzta gombapörkölttel elkészítése:
Tegyük fel a kelkáposzta főzővizét a 2 kanál ételízesítővel.
Szedjük le a kelkáposzta 1-2 fedőlevelét, vágjuk ki a torzsát, szedjük levelekre, mossuk meg, majd amikor gyöngyözik a főzővíz, tegyük bele a leveleket és főzzük 15-20 percig, ezután szűrjük le.
Kis lángon, kevés sóval tegyük fel főni a rizst (fajtától függően 1,5-2x-es mennyiségű vízzel).
Amíg a levelek és a rizs főnek, készítsük el a pörköltet, a zöldségeket tisztítsuk meg, a hagymát és a paradicsomot kockázzuk, a gombát vékonyan szeleteljük, a fokhagymát kockázzuk apróra (illetve, aki szereti intenzívebben, reszelje le).
1-2 evőkanálnyi olajon pároljuk meg a vöröshagymát (csipet sóval könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot.
Amikor a paradicsom kevés levet ereszt, adjuk hozzá a fokhagymát, hintsük meg az őrölt paprikával, keverjük át alaposan és adhatjuk hozzá a gombát, majd sózzuk, borsozzuk.
Öntsük fel kevés (1,5- 2 dl) vízzel és fedő alatt főzzük, amíg a gomba fogkeményre puhul (ízlés szerint lehet még vizet adni hozzá, de csak miután már fő a gomba, mert még enged vizet).
A megfőtt rizst és a gombapörköltet keverjük össze és fedő alatt hagyjuk pihenni 10 percet, így felszívja a pörkölt levét.
Olajozzuk, vagy vajazzuk ki a sütőtálat és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat).
A lecsöpögtetett kellevelek felét tegyük szorosan egymás mellé és egymásra a tál aljába (érdemes alulra a kevésbé szép leveleket elhasználni).
Tegyük az alsó levélsorra a rizses pörköltet, majd szorosan egymás mellé és egymásra fektetve borítsuk be a maradék levelekkel.
Keverjük össze a tejfölt a tojással, lehet bele tenni egy kevés sót, ételízesítőt és borsot, majd egyenletesen terítsük el a felső levélsor tetején.
180 fokon süssük, amíg a tojásos tejföl aranybarnára sül.
Praktikák:
– ízlés szerint változtatható az összetevők mennyisége
– készíthető két rizses réteggel is, ekkor a káposzta leveleket harmadoljuk, a rizses pörköltet felezzük és a középső káposztarétegre is tehetünk tejfölt
A gombapörköltes kelkáposzta receptet Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás