Rakott kelkáposzta gombapörkölttel hozzávalók:

4 személyre

1 nagyobb (1 kg körüli) fej kelkáposzta

50 dkg csiperkegomba

20 dkg rizs (barna)

1 nagyobb fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db paradicsom

1 nagy dobozos tejföl (csökkentett zsírtartalmú)

1 db tojás (szabadtartású, vagy bio)

2 teáskanál ételízesítő (sómentes)

2 teáskanál őrölt pirospaprika

só (himalája)

bors

olivaolaj (extra szűz)

Rakott kelkáposzta gombapörkölttel elkészítése:

Tegyük fel a kelkáposzta főzővizét a 2 kanál ételízesítővel.

Szedjük le a kelkáposzta 1-2 fedőlevelét, vágjuk ki a torzsát, szedjük levelekre, mossuk meg, majd amikor gyöngyözik a főzővíz, tegyük bele a leveleket és főzzük 15-20 percig, ezután szűrjük le.

Kis lángon, kevés sóval tegyük fel főni a rizst (fajtától függően 1,5-2x-es mennyiségű vízzel).

Amíg a levelek és a rizs főnek, készítsük el a pörköltet, a zöldségeket tisztítsuk meg, a hagymát és a paradicsomot kockázzuk, a gombát vékonyan szeleteljük, a fokhagymát kockázzuk apróra (illetve, aki szereti intenzívebben, reszelje le).

1-2 evőkanálnyi olajon pároljuk meg a vöröshagymát (csipet sóval könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot.

Amikor a paradicsom kevés levet ereszt, adjuk hozzá a fokhagymát, hintsük meg az őrölt paprikával, keverjük át alaposan és adhatjuk hozzá a gombát, majd sózzuk, borsozzuk.

Öntsük fel kevés (1,5- 2 dl) vízzel és fedő alatt főzzük, amíg a gomba fogkeményre puhul (ízlés szerint lehet még vizet adni hozzá, de csak miután már fő a gomba, mert még enged vizet).

A megfőtt rizst és a gombapörköltet keverjük össze és fedő alatt hagyjuk pihenni 10 percet, így felszívja a pörkölt levét.

Olajozzuk, vagy vajazzuk ki a sütőtálat és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat).

A lecsöpögtetett kellevelek felét tegyük szorosan egymás mellé és egymásra a tál aljába (érdemes alulra a kevésbé szép leveleket elhasználni).

Tegyük az alsó levélsorra a rizses pörköltet, majd szorosan egymás mellé és egymásra fektetve borítsuk be a maradék levelekkel.

Keverjük össze a tejfölt a tojással, lehet bele tenni egy kevés sót, ételízesítőt és borsot, majd egyenletesen terítsük el a felső levélsor tetején.

180 fokon süssük, amíg a tojásos tejföl aranybarnára sül.

Praktikák:
– ízlés szerint változtatható az összetevők mennyisége
– készíthető két rizses réteggel is, ekkor a káposzta leveleket harmadoljuk, a rizses pörköltet felezzük és a középső káposztarétegre is tehetünk tejfölt

 

A gombapörköltes kelkáposzta receptet Receptműves ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc