Rizses hús sütőben hozzávalók:

40 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller)

1 zöldpaprika

1 paradicsom

1 kis fej hagyma

40 dkg pulyka– vagy csirkemellfilé

2 evőkanál olaj

15 dkg zöldborsó

2 gerezd fokhagyma

30 dkg hosszú szemű rizs

1 csokor petrezselyem

1 evőkanál vaj/margarin

Rizses hús sütőben elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és a zöldpaprikával együtt kisebb kockákra vágjuk, illetve felkarikázzuk. A paradicsomot és a hagymát meghámozzuk, apróra felkockázzuk. A húst megmossuk, szárazra törölgetjük, és 3×3 cm-es kockákra vágjuk.

Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a húst, 2-3 percig pirítjuk, majd kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.

A zsiradékba dobjuk a hagymát, a zöldségeket, a zöldpaprikát és a zöldborsót, néhány percig erős tűzön pirítjuk.

Hozzáadjuk a paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük az elősütött húst, és annyi vízzel öntjük fel, hogy 2 ujjnyira ellepje.

Fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára főzzük (15 perc).

A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra (gázsütő: 2. fokozat). Levével együtt áttesszük a zöldséges keveréket egy mélyebb sütőedénybe, hozzákeverjük a rizst, majd lefedjük, és 25 percig pároljuk a sütőben.

Félidőben egyszer megkeverjük, ha szükséges, kevés forró vizet öntünk alá, és teljesen puhára pároljuk.

A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, és finomra vágjuk.

Kivesszük a rizses húst a sütőből, hozzáadjuk a vajat/margarint és a petrezselymet, lazán összekeverjük, és a sütőedényben tálaljuk.

Készíthetjük bő lével főzött csirkeszárnyból és májból, sertéscombból vagy felezett, zsenge csirkecombból is, a zöldséget pedig mindig a szezonnak megfelelően igazíthatjuk hozzá.

1 adag: 2048 kJ/490 kcal

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 80 perc