Rizstorta hozzávalók:
10 dkg rizs
6 dl tej
2 dl tejszín
10 dkg mazsola
3 dkg vaj
2 púpozott evőkanál zselatinpor
1/2 citrom leve és reszelt héja
ízlés szerint cukor vagy méz
1 mokkáskanál só
1/2 cm vékony kerek piskótalap
Rizstorta elkészítése:
A rizstorta elkészítéséhez a rizst gondosan megmossuk, átválogatjuk, majd leszűrjük. A vajon üvegesre pirítjuk, ezután 2 dl vizet és 5 dl tejet ráöntünk. Megsózzuk, majd addig főzzük, amíg az összes folyadék elfő.
Közben hozzáadjuk a megmosott, leszárazott és átválogatott mazsolát, valamint a reszelt citromhéjat is. Végül belekeverjük a cukrot és a citromlevet. Ezután a rizst hagyjuk kihűlni.
Közben a tejszín felét kemény habbá verjük. A zselatint lábaskába szórjuk, a megmaradt tejet ráöntjük, és kis lángra téve, folyamatosan, a zselatin oldódásáig kevergetjük.
A már kihűlt rizsbe belekeverjük az ugyancsak kihűlt, de még nem dermedt zselatint, majd a tejszínhabot is óvatosan beleforgatjuk.
A vékony piskótalapot belefektetjük egy kapcsos tortaformába, és ráhalmozzuk a habos rizst. A tetejét egyenletesre simítjuk, majd fóliával befedve, a hűtőben megdermesztjük. Ez legalább fél nap.
Tálalás elott a tortaforma oldalát késsel meglazítva, a fém tortalappal együtt tálra csúsztatjuk, és a tetejét tetszés szerint díszítjük mazsolával, valamint a megmaradt tejszínből vert kemény habbal.
Málnaszörppel lelocsoljuk, és szeletekre vágjuk.
Ha előzőleg piskótát sütünk, egy vékony lapot érdemes belole „megmenteni” a rizstortához. Piskóta nélkül is jó.
0 hozzászólás