Rumos görögdinnye hozzávalók:
1 kicsi görögdinnye fele
1 dl rum (vagy 1 fiola rumaroma és 1 dl víz)
2 dl citromlé
a dinnye édességétől függően porcukor vagy édesítő
Rumos görögdinnye elkészítése:
A dinnyéből kiszedjük a magokat, majd karalábévájóval vagy egyéb erre alkalmas szerszámmal annyi kis gömböt vájunk ki a dinnyéből, amennyit csak lehetséges. Természetesen lehet kocka alakúra is szeletelni.
A dinnye héját ne dobjuk ki, mert cukrozott dinnyehéjat készíthetünk belőle. A dinnyegömböket jó mély, inkább keskeny, mint széles tálba tesszük. A rumot (vagy a vízzel összekevert aromát) összeöntjük a citromlével, és a dinnyétől függően kevés porcukrot oldunk fel a lében.
Ezután a dinnyegömbökre apránként rálocsoljuk, és többször, de óvatosan, hogy a gyümölcsöt ne nagyon törjük, felkeverjük, átforgatjuk. Az edényt légmentesen befedjük – nehogy más élelmiszerek, ételek illatát átvegye a dinnye – és a hűtőszekrényben legalább egy napig érleljük.
Néhányszor átkeverjük, hogy minden gömböcske jól beszívhassa az ízes levet. Közvetlenül tálalás előtt leszűrjük, kompótos tálkába vagy kehelybe adagoljuk, és rálocsoljuk a levet.
Ha gyerek is eszik belőle, csak rum eszenciával készítsük!
0 hozzászólás