Sajtos mártás (Mornay) hozzávalók:
3 dkg vaj 1 evőkanál finom liszt
3 dl tej
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
fél pohár reszelt sajt
1 kávéskanál mustár
Sajtos mártás (Mornay) elkészítése:
Egy edényben felolvasztunk 3 dkg vajat, hozzáadunk 1 evőkanál lisztet, majd közepes lángon 1 percig kevergetjük, amíg aranysárga lesz és hólyagokat vet.
Apránként belekeverünk 1/3 l meleg tejet, amíg egyenletes nem lesz. Közepes tűzön főzzük, míg felforr és besűrűsödik.
Még 1 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Sóval, fehérborssal, 1/2 pohárnyi finomra reszelt erőteljesebb ízű sajttal és 1 kiskanál mustárral ízesítjük.
Jól elkeverjük.
A sajtos mártás illik húsokhoz vagy zöldségekhez.
0 hozzászólás