Savanyú gombaleves aszalt vargányából hozzávalók:

maréknyi szárított vargányagomba

kb. 1 kiskanálnyi só

babérlevél

2-3 burgonya

jó arasznyi füstölt kolbász

2 evőkanál zsír

2 evőkanál finomliszt

1 mokkáskanál pirospaprika

1 gerezd fokhagyma

2 dl tej

2 dl tejföl

kristálycukor

ecet

Savanyú gombaleves aszalt vargányából elkészítése:

A gombaleveshez a gombát bő vízben megmossuk, majd leforrázzuk, kicsit állni hagyjuk, hogy a fekete levét kieressze, majd leszűrjük.

Kb. 1-2 l vízben feltesszük főni, megsózzuk.

A babérlevéllel fűszerezzük, kockára vágott burgonyával és a fölszeletelt kolbásszal kb. 20 perc alatt megfőzzük.

Közben a zsírt a serpenyőben felforrósítjuk, de vigyázzunk, hogy ne piruljon meg.

A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát.

A gombalevest hűlni hagyjuk, majd a tejjel és a tejföllel simára keverjük.

A levest, ha a gomba és a krumpli is megpuhult, a tejes-tejfölös rántással sűrítjük.

Megkóstoljuk, ha kell utána sózzuk, végül egy kevés cukorral és pár csepp ecettel ízesíthetjük pikánsra.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc