Sonkába tekert halfilé sült kuszkusz pogácsán hozzávalók:
Hal pácoláshoz és elkészítéshez:
2 kisebb halfilé
fél citrom leve
1 dl száraz Tokaji Szamorodni
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 db babérlevél
3-4 db borókabogyó
vegyes bors
3 gerezd fokhagyma
4 szelet sonka
Lecsóhoz:
4 db paradicsom
4 db paprika
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só (természetes, nem finomított)
tört bors
Kuszkuszhoz:
1 bögre (2 dl) kuszkusz
csipet só (természetes, nem finomított)
tört víz
Olívakrémhez:
10 dkg fekete magozott olívabogyó
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
Sonkába tekert halfilé sült kuszkusz pogácsán elkészítése:
1. A pácolást az elkészítés előtti estén célszerű megtenni. Egy simítózáras tasakba tegyük bele a halfiléket, adjuk hozzá a bort, olívaolajat, citromlevet, babérlevelet. A kés pengéjével nyomjuk szét a borókabogyókat, vegyes borsot és fokhagymagerezdeket, majd tegyük a páclébe.
2. Először a lecsót készítjük el, ehhez kis kockákra szeljük fel a paradicsomot, paprikát és a vöröshagymát.
3. Olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát, reszeljük rá a fokhagymát, majd adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot, ízlés szerint sózzuk és tört borssal tegyük pikánsabbá az ízét. Fedő alatt főzzük készre (fogkeményre).
4. Tegyünk fel enyhén sós vizet forralni a kuszkuszhoz.
5. Fektessünk a halfilékre egy-egy szelet sonkát, tekerjük fel, majd ezt is borítsuk egy-egy szelet sonkába és kössük össze vagy tűzzük meg, hogy ne nyíljanak szét a sütésnél. A páclevet öntsük át egy porcelán tálba vagy bögrébe.
6. A haltekercset tegyük mélyhűtőbe 10 percre, hogy könnyebben vágható legyen.
7. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra.
8. Egy tálba öntsük bele a kuszkuszt és öntsük fel vízzel úgy, hogy az fél centi vastagon ellepje. Takarjuk le és hagyjuk 5 percig állni, amíg felszívja a vizet.
9. Egy kis tepsibe tegyünk alufóliát (hagyjuk hosszabbra mindkét oldalon, mert így könnyebb kiemelni a sült kuszkuszt a tepsiből), majd merjük bele az elkészült kuszkuszt nagyjából 2cm vastagon. Ezt követően tegyük az előmelegített sütőbe 15 percre.
10. Vágjuk ketté a haltekercset, forrósítsuk fel a serpenyőt és két evőkanál olívaolajon süssünk kérhet a haltekercs mindkét oldalára (oldalanként 3-3 perc).
11. A kérgesre sült haltekercseket tegyük egy olívaolajjal kikent tepsibe, tegyük mellé a porcelán tálba vagy bögrébe öntött páclevet és takarjuk le alufóliával.
12. Vegyük ki a sütőből a kuszkuszt és emeljük ki a fóliánál fogva egy deszkára hűlni.
13. Tegyük a sütőbe a lefóliázott haltekercseket és 10-15 percig süssük 180 fokon fólia alatt.
14. A 10 dkg fekete magozott olívabogyót és 2 evőkanál olívaolajat botmixerrel vagy aprítógéppel pürésítsük.
15. A kicsit meghűlt kuszkuszról húzzuk le az alufóliát, vágjunk egy szeletet, tegyük a tányérra. Erre halmozzuk a lecsót, majd ráhelyezzük a megsült haltekercseket, amit meglocsolhatunk egy teáskanál páclével (a sütőből kivett porcelánedényből). A torony mellé halmozzuk a fekete olívabogyó krémet.
A receptet a Receptműves ajánlotta!
0 hozzászólás