Sonkagulyás hozzávalók:
30 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja
25 dkg vegyes leveszöldség
50 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál piros fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz vörösbor
1 marhahús leveskocka
só
csipetnyi porcukor
Sonkagulyás elkészítése:
Az olajat egy fazékban felforrósítjuk, majd üvegesre fonnyasztjuk rajta a megtisztított, és finomra metélt vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evőkanálnyi vizet. A tűzre visszatesszük, és rádobjuk az előző este hideg vízbe áztatott nyers, apró kockákra vágott sonka darabokat.
Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 2 liternyi vízzel. Beletesszük a húsleveskockát és a zúzott fokhagymát, ezután felforraljuk. Kis lángon majdnem puhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, és ugyancsak kis kockákra darabolt petrezselyemgyökeret, valamint a sárgarépát, végül pedig a meghámozott, és ugyancsak kis kockákra vágott burgonyát.
Ha szükséges, még annyi vizet öntünk bele, hogy a folyadék jól lepje el a burgonyát. Készre főzzük. Mielőtt az asztalra tennénk, nyakon öntjük a borral, és ha szükséges, utánasózzuk, de már nem forraljuk.
A leves még laktatóbb, ha 1 tojásból készült csipetkét is belefőzünk, azonban e nélkül is kiadós.
0 hozzászólás